cake van overrijpe bananen met kardemom en kaneel
He, wat fijn. De kerstboom is de deur uit. Versiering opgeborgen, de lampjes keurig ontrafeld en in het daarvoor bestemde doosje, zodat ze volgend jaar heel gemakkelijk weer opgehangen kunnen worden. Tenminste, dat is het plan. Hoe dat uitvalt zien we volgend jaar wel weer. Alle uitgevallen naalden van de boom zitten als het goed is in de stofzuigerzak. Zo blij als het keukenMeisje is als de kerstboom staat, zo blij is ze ook weer als dat kreng het huis uit is. Alle meubels weer terug op de oorspronkelijke plek. Heerlijk, wat een ruimte weer. Dat opruimen geeft een fijn gevoel. En vraagt eigenlijk om een frisse wind in het leven van het Meisje. Nu ja, om te beginnen een frisse wind in de woonkamer van het Meisje. Even alles extra op- en uitkloppen. Een ander plaidje over de leuning van de bank en de accessoires op de lentekleuren aanpassen. Op de markt een paar takken met bloesem kopen voor in de mooie vaas en voilà, het Meisje is er klaar voor: laat de zon maar schijnen. Tevreden kijkt ze om zich heen, blij met het resultaat. Glimlachend bedenkt ze dat het echt waar is: in een opgeruimde omgeving kan ze helderder denken en behoudt ze haar opgeruimde humeur! Dan dwaalt haar blik naar de keuken af. In de keuken heeft alles z’n vaste plek en het Meisje is dól op haar keukentje. Niet groot, maar wel comfortabel. En daar horen geen dissonanten in thuis. Geen lege flessen of afwas op het aanrecht en dus ook geen overrijp fruit op de schaal. Je kent het wel, van die bananen die meer bruin dan geel zijn, misschien zelfs wel zwart? Heb je die ook op je fruitschaal liggen? Dan heb je mazzel, want daar maak je in een handomdraai deze heerlijke cake van overrijpe bananen met kardemom en kaneel van. De Man en de Kinders van het keukenMeisje hebben binnen een halve dag deze voedzame cake in z’n geheel weggewerkt. Het Meisje vermoedt dat er nu een weekje weer geen bananen van de fruitschaal gegeten gaan worden, net zo lang tot de groene exemplaren ook bruin zijn geworden en alleen nog maar tot cake verwerkt kunnen worden..
dit heb je nodig:
3 hele rijpe biologische bananen – 150 gram boekweitmeel (gewone bloem of amandelmeel kan ook) – 3 biologische eieren – 115 gram zachte biologische roomboter – 115 gram biologische rietsuiker – 1 theelepel bakpoeder – 1 theelepel kardemom – 1 theelepel kaneel – 1 theelepel vanille extract – snufje zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en de suiker tot een schuimig geheel. Meng er 1 voor 1 de eieren door. Klop er dan de fijngeprakte bananen doorheen en als laatste voeg je het meel en het bakpoeder, de kaneel en kardemom toe. Giet alles in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 45 minuten. Is de cake nog niet goed laat dan nog 5 minuutjes langer staan.
TIPS:
Zijn je bananen nog niet helemaal overrijp? Leg ze op een met bakpapier bekleed blik in het midden van de oven en bak ze op 150 graden. Ongeveer 30 minuten als ze knalgroen zijn en keihard, minder lang naarmate ze rijper zijn. Heb je maar twee bananen? Gebruik dan wat extra bloem (ongeveer 75 gram). Wil je de cake glutenvrij of volg je Paleo? Gebruik dan bijvoorbeeld amandelmeel. Met een ei minder kan het ook, dan is de structuur wat vaster. Eet je geen boter? Gebruik dan (kokos)olie (2 eetlepels). Geen suiker? Zoet met dadels of kokosbloesem suiker. Maak het zo lekker als je bedenken kan!
Bedankt Meisjes ik ga het recept zeker proberen.
Pingback: avocadocake met sinaasappel en chocolade - de Meisjes van de Moestuin
Beste Meisjes, ik eet glutenvrij dus erg bedankt voor dit recept. Ik ga het dit weekend maken. Wat bedoelen jullie met bakpoeder? kan ik dat ook weglaten?
dank en vriendelijke groet, fijn weekend, Tiny
Hi Tiny, bakpoeder van dr.oetker is glutenvrij dus dat kun je gebruiken. Maar je kunt het ook weglaten. Het zorgt ervoor dat je baksel iets luchtiger wordt.
Eet smakelijk!
Pingback: smoothie van cavolo nero en banaan - de Meisjes van de Moestuin