citroenverbena snoeien
Hoera! De eerste groene blaadjes verschijnen weer aan de kale takken. Dat is toch altijd afwachten bij een citroenverbena. Dit elegante kleine struikje is totaal niet winterhard en overleeft alleen winters zonder vorst of een winter waarin ze voor de vorst beschermd wordt. Omdat het Meisje te lui is om haar citroenverbena iedere winter uit de kruidenbak op te diepen, te verpotten en vorstvrij weg te zetten, is het altijd spannend wat de consequenties van deze laksheid zijn.
Citroenverbena in de winter
Gelukkig staat de citroenverbena naast de keukendeur dus als er vorst verwacht wordt, kan het Meisje er als laatste redmiddel snel nog even een theedoek overheen gooien.
Ze dacht dat dit deze winter niet nodig was geweest, maar het blijft gokken.
Nu de kale takken weer groen uitlopen weet ze zeker dat haar citroenverbena een jaartje ouder is geworden. Iets te oud aan het modelletje te zien. De takken zijn lang en stakerig. Aan de punten verschijnen de smalle groene blaadjes. Het wordt hoog tijd. Ze moet haar citroenverbena snoeien.
Eigenlijk snoei je de citroenverbena de hele zomer. Als je er thee van zet, snoei je haar beetje bij beetje.
Tijdens de groei knip je telkens de toppen af boven een bladerpaar. De topjes zijn de basis voor de thee. Giet kokend water over de blaadjes en je hebt je eigen heerlijke verveine thee.
Citroenverbena snoeien
Nu is het echter tijd voor een rigoureuzere stap. De citroenverbena van het Meisje heeft een make over nodig. Moet weer getransformeerd worden van een lange stakerige plant, naar een korte, volle struik.
Citroenverbena groeit uit onder het bladerpaar dat je voor je thee hebt gebruikt. De tak daaronder wordt na verloop van tijd kaal. De Engelsen noemen dit ‘leggy’ wat het Meisje een veel mooiere benaming vindt dan ‘kaal’. Leggy visualiseert veel beter, wat er met de struik aan de hand is. Nu de nieuwe groei zichtbaar is aan de lange benen van de verveine, kan het echte snoeien beginnen.
Het Meisje knipt oude takken met een scherpe snoeischaar af tot ongeveer 5 centimeter boven de grond. Vanaf dit punt zal het struikje snel weer terug groeien. Ook zitten er groene blaadjes op de onderste paar centimeter van een aantal kale takken. Deze snoeit ze af vlak boven het bladerpaar. De jonge scheuten aan de basis van de plant laat ze zitten. Tezamen zullen de kale takjes, de korte takjes en de jonge scheuten snel weer een elegant en vol struikje vormen.
Een struikje dat ze de hele zomer voor haar thee kan gebruiken. Of beter, toevoegen aan een gin-tonic. Laat de zomer maar beginnen. Het Meisje is er klaar voor. Haar citroenverbena ook.
Drink je liever alcoholvrij? Dan is deze overheerlijke ice tea van citroenverbena iets voor jou.
Mijn arme citroenverbena heeft wat hulp nodig. Vorig jaar ivm ziekenhuis niets kunnen doen en nu is het een kruiper in plaats van een struik. Hij groeit als een waaier net over de grond. De uiterste 20 a 30 cm van de takken zijn weer prachtig groen maar de halve meter eronder is erg ‘leggy’. Is hard gegaan. Kan ik hem nog steeds zo ver terugsnoeien als hij al zo lang is?
Goh dat is balen! ALs er nog groene blaadjes uit het verhoutte deel komen, is er nog niets verloren. Wacht nog even totdat de IJsheiligen geweest zijn. Daarna weer in model knippen. Als er geen groen meer uit het verhoutte deel verschijnt dan heb je twee keuzes. Of afknippen tot het onderste groene blaadje waardoor je misschien nog enig model terugkrijgt, of de methode “de dood of de gladiolen” toepassen. Gewoon afknippen en kijken wat er gebeurt.
Succes!