crunchy pompoen snacks
Culinaire teleurstellingen. Het keukenMeisje maakte er al vroeg kennis mee. Als kind van een moeder die niet kon koken overheersen de teleurstellende bordjes eten haar vroegste herinneringen. Hé, eten is belangrijk!
Zo wilde het zeer jongen keukenMeisje graag pannenkoeken. Niet echt een culinaire uitdaging toch? Maar het resultaat van wat bloem, vijf eieren en een beetje melk was toch echt een omelet en geen pannenkoek. Brandnetelsoep was ook een geliefd recept bij de moeder van het Meisje. Heel gezond. Nee, niet zeuren, zand schuurt de maag. Ook met een scheutje Maggie bleef de soep een teleurstelling. En Maggie was toch echt een van de culinaire hoogtepunten van de jaren ’70.
Maar de grootste gruwel was de huisgemaakte pompoensoep. Laf, smakeloos en dik genoeg om een kasteel van te kleien. Het Meisje bleef er uren naar staren. Koud geworden smaakte de soep echter niet beter. Wanneer ze uiteindelijk alleen aan tafel zat verdween de soep geruisloos in de wc of de prullenbak. En toen dat te voor de hand liggend werd in de vaas met bloemen op tafel. Ja, natuurlijk voorzag ze de bloemen van schoon water wanneer de kust veilig was. Ze wist zeker dat ook de bloemen niet van pompoensoep hielden.
Het heeft jaren geduurd voordat ze zich weer aan pompoen waagde. Een decennia of twee. Met de juiste smaakmakers is ze inmiddels fan van pompoen. En dat blijft toch vaak het probleem, de smaakmakers. En niet alleen bij de moeder van het KeukenMeisje. Want zo bracht de vader van de keukenKinderen laatst verse ravioli mee, gevuld met pompoen. Heerlijk, dachten ze. Laf, vonden ze bij het proeven. Pompoen heeft een beetje extra nodig. En dat extra geeft het Meisje precies mee in deze crunchy pompoen snacks. Ze weet zeker dat er geen bloem ooit een van deze bitterbalen van pompoen te zien zal krijgen.
crunchy pompoen snacks
ongeveer 25 tot 30 pompoen blokjes – sap van 1 citroen – schil van 2 citroenen, fijn geraspt – 2 grote tenen knoflook geperst – 1 kleine ui, geraspt – peper en zout – 75 gram bloem en wat extra – 1 ei – 2 eetlepels (olijf)olie – 1dl bier – 50 gram geraspte parmezaan – panko of grof paneermeel
Breng in een pannetje water aan de kook, doe er het sap van de citroen en wat zout bij en kook de stukken pompoen in een minuut of 10 een beetje voor. De blokjes zijn net aan beetgaar. Schep ze uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of in het vergiet.
Maak nu het beslag. Zeef de bloem in een kom en voeg er de citroenschil, knoflook, ui en flink wat peper en zout aan toe. Maak een kuiltje in het midden, breek er het ei in en klop erdoor. Voeg nu de 2 eetlepels olie, het citroensap en het bier door het beslag.
Doe in een kommetje wat extra bloem en vul een andere kom met de panko en parmezaan. Haal elk blokje pompoen eerst door de bloem, dan door het beslag en als laatste door het panko-parmezaan mengsel. Even kliederen maar alles voor het resultaat toch?
Verhit voor het frituren olie tot 160-170 graden. Frituur de pompoen snacks crunchy en goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze meteen met bijvoorbeeld een lekkere mayo-citroen dip en wat kapper-appeltjes.
Meer lékkere pompoen recepten? Deze Pompoenmuffins lust je ook!