lange zomers en hete pepers

lange zomers en hete pepers

Wat een heerlijke fijne lange zomer. Half oktober en het is nog steeds warm. Je hoort het Meisje niet klagen over klotsende oksels of een verbrande neus. Zij heeft ervan genoten. Genoten van de warmte, de zon en de lange zomeravonden. Even een terrasje pikken aan zee. Of in de stad? Of toch barbecueën in de tuin waarbij ze de groente direct vanaf de plant op de barbecue kan leggen? Keuzes te over.

Toch is ze er dubbel in. Ja. Ze heeft zich uitstekend vermaakt tijdens deze lange hete zomer. Maar de oorzaak van die lang aanhoudende warmte is wat minder gezellig. Die ligt in de opwarming van de Noordpool. Doordat deze ontzettend snel opwarmt, wordt de straalstroom die ons weertype bepaalt langzamer, waardoor we wekenlang hetzelfde weer kunnen houden. Warmte in dit geval. Dat dan gelukkig weer wel.

Lange zomers en hete pepers hebben dan ook nogal wat met elkaar te maken. De lange zomer heeft ervoor gezorgd dat het tuinMeisje groentes heeft kunnen kweken die andere jaren niet of nauwelijks tot wasdom kwamen. Haar chilipeper is daar een voorbeeld van. Deze heeft heel lang, heel veel warmte nodig.

Het Meisje probeert elk jaar een ander soort peper. Stiekem omdat ze hoopt dat er een soort tussen zit waar het zweet haar niet van uitbreekt. Ze is echt een watje wat dat betreft. Kan nauwelijks een beetje hitte aan.

Deze pittigheid wordt onder andere bepaald door de concentratie capsaïcine. De hitte wordt gemeten met behulp van de schaal van Scoville. Haar eerste maatstaf is dus mildheid. Haar tweede criterium is gemak. Ze blijft tenslotte wel een Meisje.

De peper familie

De voltallige familie peper heet capsicum. De chilipeper en de japaleño peper behoren tot de soort capsicum annuum. Dat zijn de eenvoudig te kweken soorten. Gewone chilipeper weet ze inmiddels te waarderen. Bijvoorbeeld door het toe te voegen aan haar cavolo nero chips. Dat geeft de chips net iets meer pit.

Ze kweekt haar pepers op in een pot en smokkelt daarbij een beetje. Imiteert echt mannen, zoals je hier kunt lezen. Het is jammer dat er dan minder keuze is, maar ach, je kunt niet alles hebben.

Lange zomers en hete pepers

Eind mei gaan de plantjes naar buiten. Ze zet ze in een pot op een zonnige en beschutte plek en bemest de tere plantjes elke maand met vloeibare kamerplantenmest. Ook voorziet ze de plantjes snel van een steuntje. De stengels blijken aan het einde van de zomer altijd te dun om de pepers te kunnen dragen.

Vervolgens begint het grote wachten. Chilipeper groeit traag. Heel erg traag. Vandaar dat je een lange hete zomer nodig hebt.

Chilipeper oogsten

Dit jaar kan het Meisje eindelijk rode pepers oogsten. Je trekt de peper daarbij zachtjes omhoog totdat het steeltje breekt. Oogsten doe je als de peper felrood en nog een beetje stevig is.

Rode chilipepers uit eigen tuin. Waar een lange hete zomer al niet goed voor kan zijn.

Heb jij een kas en kun je elke zomer rijpe chilipepers oogsten? Dan lees je hier hoe je ze het beste kunt drogen. Je kunt natuurlijk ook de overheerlijke zoete chilisaus van de Meisjes maken. Het recept vind je hier.

chilipeper drogen

chilipeper drogen

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *