de moestuin in januari
De moestuin in januari is in winterslaap. Net als de tuinier. Er gebeurt niets. Op de tuin is het koud, nat en leeg. Her en der staan nog wat droge stengels, een plukje groen en wat kolen. De tuinier zit binnen en laat de koude narigheid en nattigheid aan zich voorbijgaan. Toch is dat allemaal schijn. Er gebeurt van alles onder het oppervlak. De hartslag van de tuin mag dan wel verlaagd zijn, het spijsverteringskanaal draait op volle toeren. De laag van dode bladeren die je in november hebt neergelegd, wordt door schimmels omgezet in bladaarde. Deze bladaarde zorgt voor een luchtige bodem en dat wil je als tuinier. Zo krijg je lange en rechte wortels, pastinaken en schorseneren.
En het tuinMeisje dat binnen zit? Ook die slaapt niet. Ze is dan wel niet fysiek bezig in de tuin, maar haar hoofd is wel bij de tuin. Bij de nieuwe tuin welteverstaan, want dat is het mooiste van een moestuin. Je begint ieder jaar weer opnieuw. Gemaakte fouten zijn binnen de kortste keren vergeten. In de winter sterft de boel af. In het voorjaar begin je gewoon weer opnieuw. Elk jaar biedt nieuwe kansen, dus denkt het Meisje aan nieuwe oogsten en nieuwe beplantingschema’s.
Zaden bestellen
Het is de tijd van het jaar om zaden te bestellen. Gelukkig heeft het Meisje altijd een lijstje. Het hele jaar houdt ze haar moestuinwensen voor het nieuwe seizoen bij. Hiervoor doet ze inspiratie op bij andere tuiniers, leest ze tuinbladen en – boeken, ziet ze de mooiste gewassen voorbijkomen op Instagram. Alles wordt genoteerd in haar telefoon en via internet besteld of in de winkel gekocht.
Een teeltplan maken
De moestuin in januari ontstaat op papier. Je maakt eerst een tekening waarop je aangeeft wat je gaat kweken, in welke hoeveelheid en waar je dit gaat zaaien. Omdat nu eenmaal niet alle planten naast elkaar kunnen staan. Er zijn goede en slechte buren, plantsoorten die dezelfde behoeftes hebben of die elkaar juist helpen bij de bestrijding van beestjes. Hier van tevoren over nadenken scheelt een stuk bij het kweken van je groente. Ingewikkeld? Lees dan dit blog eens.
Snoeien in januari
Gelukkig hoeft het Meisje niet helemaal af te zien van fysieke activiteit in de tuin. De winter is de beste tijd om fruitbomen en struiken te snoeien. Hun sapstroom staat in de winter stil waardoor ze niet veel merken van het grove geweld dat je ze aandoet. Voor rode, witte en zwarte bessenstruiken, is januari de ideale maand om te snoeien. Zolang het niet vriest tenminste. Herfstframbozen kun je nu helemaal tot aan de grond afknippen. Deze struiken maken vruchten aan nieuwe takken. Hoe meer takken, hoe meer vruchten, hoe meer vreugde.
Oogsten in januari
Ook kan er nog van alles geoogst worden in januari. Die droge stengels? Dat zijn de verdorde takken van aardperen. Daarvan eet je de wortelknollen die diep in de aarde verstopt zitten. Dat plukje groen? Overheerlijke winterpostelein. Knapperige malse vitaminebommetjes vermomd als onkruid. Van snijbiet en cavolo nero kun je eveneens nog volop oogsten.
Gereedschap schoonmaken
Tja, schoonmaken is niet het favoriete werk van het tuinMeisje, maar goed tuingereedschap is cruciaal. Dan moet je het ook goed onderhouden. Het schoonmaken van haar gereedschap doet ze dus direct zodra ze thuis is. Daartoe heeft ze een oude afwasborstel in de schuur liggen. Dan is het zo gedaan. In de winter moet er eigenlijk meer onderhoud aan het gereedschap gepleegd worden: schuren, slijpen, oliën. Maar daar heeft ze nu even geen zin in. Ze is tenslotte nog in winterslaap. Dan zijn Netflix en een boek ook heel fijn.
Er kan overigens van alles mis gaan bij het bestellen van zaden zoals je in dit blog kunt lezen.