de moestuin in maart

de moestuin in maart

Het begin van het moestuin seizoen is altijd zo fijn. Het is misschien nog een beetje koud, misschien nog een beetje nat, maar alles is nog zo lekker overzichtelijk. Je kunt rustig wennen. Als je het Meisje diep in haar hart kijkt dan heeft ze een voorkeur voor de flamboyante zomer in de moestuin. De warmte. De enorme hoeveelheden oogst. De diversiteit van de oogst. Maar stel dat je daar aan het begin van het moestuin seizoen meteen in zou moeten springen. Al die dingen die om aandacht vragen. Je zou er gek van worden. Gestrest van raken.

Nee laat het Meisje er maar lekker gemakkelijk in komen. De moestuin in maart is nog overzichtelijk. Dit zijn de tuinklussen die je kunt doen.

De laatste wintergroente oogsten

Als je nu nog wintergroente op de tuin hebt staan, is het tijd om deze te oogsten. Nu de dagen weer langer worden en de temperaturen stijgen, schiet deze groente snel in bloei. Bovendien moeten ze ruimte maken voor het nieuwe jaar. Het wordt een keertje tijd. Zelf heb je ook vast al een beetje genoeg van steeds dezelfde groente op tafel.

De grond vrijmaken

De mulchlaag van blad die je in de herfst hebt aangebracht kun je er nu afhalen waardoor de blote aarde zichtbaar wordt. Dat ziet er zo hoopvol uit. Dat is het fijne van de moestuin in maart. Alles is nog mogelijk. Hier kun jij je de hele zomer uitleven.

Verwijder het onkruid zo vaak mogelijk. Onkruid heeft de vervelende gewoonte om sneller te groeien dan jouw gewassen, waardoor je oogst in het gedrang komt. Als je in de eerste weken blijft wieden, hoef je het later in het seizoen niet zo vaak meer te doen.

Een moestuinindeling maken

In maart maak je de definitieve indeling van je moestuin. Misschien heb je al een indeling op papier gemaakt. Nu wordt het allemaal werkelijkheid. En die is altijd anders dan je gedacht had. Net als de rest van het leven.

Het Meisje tuiniert in bakken. Dat is lekker overzichtelijk en je hebt snel een klus afgerond. Dat is fijn. En goed voor je gevoel van eigenwaarde. Lekker afstrepen. Alweer een bak gedaan. Goed gedaan Meisje.

En toch, als het Meisje het had geweten, dan had ze het anders gedaan. Ze heeft haar bakken in oost/west richting geplaatst. Dat was niet slim. Nu staan er altijd gewassen bij elkaar in de schaduw als ze nog klein zijn. Het is daarom veel beter om je zaairijtjes noord/zuid te plaatsen. Maar ja. Dat is achteraf.

Ze gaat dit jaar dan ook iets anders proberen. Ze wil haar bakken dit jaar op een nieuwe manier indelen. Zaaien in V- vorm. Of in hoeken van 90%. Ze heeft dit afgekeken van de moestuin van Villa Augustus in Dordrecht. Dat ziet er nog leuker uit dan de rijtjes die ze normaal gesproken zaait.

Rabarber bleken

Tenslotte is ze van plan om haar rabarber te bleken. Daar zijn prachtige bleekpotten van klei voor. Deze zet je over de rabarber heen. De stengels worden dan niet rood, maar blijven bleek. Het gebrek aan licht zorgt dat de rabarber zoeter en minder bitter wordt. Helaas heeft het Meisje heeft geen bleekpot. Gelukkig is ze bijna jarig.

Wist je dat het maken van een moestuinplan heel gemakkelijk gaat met het 4 stappenplan van De Meisjes?

je moestuin inrichten in 4 stappen

je moestuin inrichten in 4 stappen

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: gemengde sla uit de moestuin - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *