detox ochtenddrankje van citroen, gember en kurkuma
Ja, het Meisje weet het. De feestdagen zijn weer voorbij en iedereen wordt weer geacht om normaal te gaan doen. Normaal met voedsel, drank en ook met het uitgavenpatroon weer back to basic. Even al die overtollige feestkilo’s eraf zweten in de sportschool. Ook niet nog leuk een cake maken van die uitgedroogde oliebollen die over waren maar ze direct aan de kliko geven. Zuivel en zetmeel in welke vorm dan ook, het is duivelsgebroed! In de ban ermee! Nee, de bakken met salades en rauwkost worden weer meegesleept naar de kantoortuinen. Fanatiek worden alle aangeboden hapjes geweigerd en we lopen met dichte ogen langs het snoepschap in de supermarkt. In de buurt van de schappen wijn komen we niet eens. Voorlopig even niet meer de lege wijnflessen in de glasbak kieperen want het Meisje gaat detoxen. Soort van dan. Ze gaat in ieder geval de dag goed beginnen. Ze maakt een detox ochtenddrankje van citroen, gember en kurkuma. Het Meisje heeft ondervonden dat deze drank veel energie geeft. Citroen geeft uiteraard veel vitamine C en werkt bevorderend voor de spijsvertering. Gember bevordert de bloedcirculatie en helpt het lichaam ontgiften, iets wat na al deze feestdagen geen gek idee is. En dan kurkuma, geelwortel. Dat zou toch eigenlijk het nieuwe superfood van 2016 moeten zijn. Kurkuma helpt bij gewichtsverlies, het versnelt de vetstofwisseling. Helpt bij het verlagen van een té hoge bloeddruk en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. En dit zijn nog maar een paar eigenschappen van kurkuma. Dus wil je het nieuwe jaar ook superfit beginnen maar je daar nog wel gemakkelijk van af maken? Doe dan net als het keukenMeisje en maak deze ‘thee’.
Dit heb je nodig voor twee grote mokken:
450 ml water – 1 biologische citroen in dunne plakjes – duimlengte verse gember, geschild en in plakjes geneden – halve theelepel kurkuma – 3 theelepels biologische crèmehoning.
Breng het water in een pan aan de kook. Draai het gas uit en voeg de citroen, gember, kurkuma en de honing toe. Laat 30 minuten staan. Zeef de citroen en gember eruit. Je kunt deze drank op kamertemperatuur drinken of nog even opnieuw verwarmen, zorg er dan wel voor dat het vocht niet gaat koken!
Het Meisje heeft 3 theelepels honing toegevoegd. Ben je niet zo’n zoetekauw? Probeer het dan eens met minder, of helemaal zonder. Dat kan ook!
Nog meer gezond lekkers proberen? Bijvoorbeeld voor een lekker Tussendoortje
Pingback: lekker koken met geneeskrachtige kruiden - de Meisjes van de Moestuin
Pingback: ayurvedische sinaasappelthee - de Meisjes van de Moestuin
Waarom moet het water koken?
Hi Anthony, net als bij thee kook je het water eerst. Daardoor komt de smaak los uit je ingrediënten. Sommige puristen zeggen dat je het gekookte water eerst even moet laten afkoelen naar 80 graden voordat je het opschenkt maar de Meisjes zijn wat minder nauwkeurig.
Ik drink elke avond een pot thee van gember en citroen, die kurkuma zal ik ook eens proberen. Ik vind het heerlijk.
Ik maak al jaar en dag elke ochtend 2 lt thee van verse gember 2 citroenen en verse munt en soms kurkuma al dan niet met wat honing. Tussendoor drink ik ijskoud water. Mijn moeder deed dit voor mij.