Favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen

favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen

Deze zomer plaatsen we een herhaling van onze favoriete moestuintips en – recepten. Want wat goed is, blijft goed.

Deze keer in de favorieten van de Meisjes: eetbare bloemen. Want eetbare bloemen hoeven niet alleen in je moestuin te staan. Ook in je achtertuin zijn ze een lust voor het oog. Of wat dacht je van een voortuin vol kleurrijke, eetbare bloemen? Dit zijn de mooiste volgens de Meisjes.

Kamille

Kamille komt al vroeg in het voorjaar op, als de zaailingen nog jong en fragiel ogen. Als lichtgroene sterren met fijn geveerd blad. Vergis je niet. Er is niets fragiels aan kamille. Het is ijzersterk en duikt overal op zoals je op de foto kunt zien. Dwars door een gat in het blad van de snijbiet.

Kamille bloeit al vroeg. In juni staat je tuin vol met tere witte bloemetjes met een geel hartje. Juli is de beste oogstmaand voor kamille. Hang de bosjes bloemen ondersteboven op een droge plaats, of droog de bloemhoofdjes op de laagste stand in de oven. Na een uur of twee kun jij je eigen kamillethee zetten.

Cosmea

Nog mooier is cosmea. Cosmea bipinnatus purity. Acht bloemblaadjes van het witste wit. Een geel hartje en zwarte meeldraden. Cosmea bloeit van juni tot ver in oktober. Ze wordt ongeveer 120 cm hoog en heeft appeltjesgroen ragfijn blad. Het allermooiste is echter de instant zonneschijn die cosmea uitstraalt. Kijk op een druilerige dag naar je cosmea en je hele dag is weer goed. Bovendien is cosmea eetbaar. Eerlijk is eerlijk. Je proeft er niet zoveel van, maar op je bord, als versiering van een gerecht, doen ze hetzelfde als in de tuin. Cosmea zorgt voor instant blijheid voor jou en je gasten.

Oost-Indische kers

Je wilt natuurlijk niet alleen witte bloemen. Denk eens aan Oost-Indische kers. Hoewel je ze vaak in oranje ziet, zijn ze er in alle kleurschakeringen tussen zacht lichtgeel, felrood en bijna zwart. Oost-Indische kers is ongelooflijk gemakkelijk te kweken. Zonder enige hulp of toevoeging gaat hij zijn eigen gang. Elke grondsoort is goed zolang hij niet met zijn voeten in het water staat.

Bijna alles is eetbaar aan Oost-Indische kers. Bladeren, bloemen en onrijpe zaden. Alle delen van de plant, kunnen in de keuken gebruikt worden. De bladeren eet je door de salade of je eet het blad als salade. De smaak doet denken aan rucola of mierikswortel. De bloemen strooi je als een pittig accent over je gerechten en van de onrijpe zaden maak je kappertjes door ze met kruiden in te leggen in azijn.

Komkommerkruid

Houd je net als het Meisje van blauw in de tuin? Dan is komkommerkruid iets voor jou. Komkommerkruid is echt blauw. Niet dat teleurstellende blauw dat je nog wel eens tegenkomt bij gewassen in de siertuin. Planten die er op het etiket bij het tuincentrum hemelsblauw uit zien, maar in jouw tuin nogal bleek uitvallen. Of paarsblauw. Of blauw dat tegen roze aanhangt. Maar nooit blauw. Lapis lazuli blauw. Zoals komkommerkruid.

Van komkommerkruid zijn alle bovengrondse delen eetbaar. Zelfs de bladeren die je nauwelijks in je mond durft te steken omdat ze zo sterk behaard zijn, smaken naar komkommer. Wees gerust. De beharing proef je niet. De bladeren zijn heerlijk in een salade of om te vullen als dolma’s.

De bloemen zijn niet alleen mooi. Ze zijn zelfs lekker. Ook hier een hint van komkommer.

Op internet las het Meisje dat er zelfs blauwe azijn van werd gemaakt. Dat was geen succes zoals je in dit blog kunt lezen.

komkommerkruid
komkommerkruid
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *