frambozen in de tuin en in de keuken
Het tuinMeisje heeft een haat-liefde verhouding met de framboos in haar moestuin. Enerzijds geniet ze elke zomer van haar frambozen. Frambozen zijn een feestje voor de smaakpapillen. Zoet en zacht van smaak. Vol met vitamine C en antioxidanten. Anderzijds is het een plant met een flinke eigen wil en pijnlijke stekels.
Frambozen zijn de playboys van de moestuin
Het lijkt op vallen voor een foute man. Je wordt op romantische wijze aan de haak geslagen door zijn overweldigende verleidingstechniek, mooie woorden en romantische beloftes. Heeft hij je eenmaal ingepalmd en ben je er als een blok voor gevallen, dan merk je pas dat hij 10 maanden per jaar uit doornen en eigenzinnige stengels bestaat. Maar ja, die vruchten in de resterende twee maanden. Die maken alles weer goed.
Frambozen in de moestuin
Een framboos is een overspelig type en krijgt uitlopers die rustig een meter verder pas weer boven de grond komen. De framboos moet dus flink in toom gehouden worden. De uitlopers snoeit het tuinMeisje af, maar ze wil ook snoeien om meer vruchten te krijgen. Daarvoor is het belangrijk om uit te zoeken of ze een zomer- of een herfsttype heeft. Beiden vragen een andere benadering.
Haar exemplaar bleek een herfstframboos te zijn. Deze begint vrucht te dragen in augustus. Het voordeel van deze late dracht is dat ze na de winter alle takken af kan knippen. Vlak boven de grond. Dat geeft een lekker opgeruimd gevoel, maar dat is schijn. In het voorjaar komt de framboos in veelvoud terug.
Frambozen in een pot
Sinds dit jaar probeert ze hem in een pot te temmen, maar dan gaat hij narrig doen. Veel voedsel en water eisen omdat hij nu eenmaal oppervlakkig wortelt. Wel voorkomt het tuinMeisje zo dat hij zijn wortels uitstrekt naar de tuin van de andere buurvrouw om zijn verleidingstactieken op haar uit te proberen.
Frambozen in de tuin en in de keuken
Thee van frambozenblad
Enige tijd geleden sprak het tuinMeisje in de natuurwinkel een zwangere straatgenote die frambozenblad thee kocht. Zij vertelde dat deze thee de bevalling gemakkelijker maakt. Dat vindt het tuinMeisje dan weer onverwachts zorgzaam van haar playboy framboos. Waarschijnlijk blijft ze toch aan hem hangen.
Frambozen in de keuken
Mocht je niet zwanger zijn of gek van frambozenblad thee, maar wel dól op frambozen zelf? Maak dan frambozenijs. Naast dat ijs dat je zelf maakt echt voller en fruitiger smaakt, is het uiteraard gezonder doordat er geen onnatuurlijke toevoegingen inzitten. En als het “gezond” is mag je gerust een tweede portie toch? Zo denken de keukenKinderen er in ieder geval over. De Man van de keuken denkt vrolijk in die richting mee. Het frambozenijs van het Meisje blijft dus nooit lang in de vriezer, er is altijd wel een bewoner die haar geheime voorraad ontdekt. Maar dan heeft iedereen z’n portie vitamines voor die dag ook weer binnen toch? Zo heeft die charmante, overspelige struik ook nog een echte nuttige bijdrage!
Frambozenijs
Ingrediënten:
300 gram frambozen- 250 gram slagroom- 130 gram fijne suiker-1 el citroensap-1 tl vanillesuiker
Pureer de frambozen de helft van de suiker, de vanillesuiker en het citroensap. Zeef de vruchtenmousse nu zodat er geen pitjes van de framboos meer in de mousse achterblijven. Klop de slagroom met de rest van de suiker lobbig, tot het ongeveer de dikte heeft van yoghurt. Roer de beide mengsels samen tot één geheel en giet in de ijsmachine. Heb je die niet? Dan in een plastic bakje met deksel in de vriezer en zeker in het begin vaak even doorroeren met een vork om ijskristallen te voorkomen.
Het keukenMeisje vermoedt dat er maar heel weinig tuiniersters zijn die hun rode, zoete vruchten willen gebruiken voor het maken van ijs. Daarom koopt ze gewoon een bakje frambozen op de markt of in de winter zelfs een zakje diepvriesframbozen. Kun je die eigen zoete pareltjes rechtstreeks van de struik in je mond stoppen!
*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over herfstframboos snoeien, frambozen in juni en het keukenblog over frambozenijs. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie!