blauwe bessen in de tuin en in de keuken

blauwe bessen in de tuin en in de keuken

Zijn niet alle herinneringen zoeter dan de werkelijkheid? Geen idee hoe het Meisje erop kwam, en er valt geen goed antwoord op te geven. Toch was dit het eerste wat ze vanmorgen dacht toen ze haar blauwe bessen proefde. Vol verwachting had ze de balkondeur geopend omdat eindelijk, eindelijk de blauwe bessen rijp waren. Nog niet allemaal, maar toch een flinke voorraad voor een ontbijtje. De eerste bes viel tegen. Minder zoet dan het tuinMeisje dacht. Iets meliger ook. De eerste was vast nog niet rijp geweest dus nog maar een tweede. Helaas. En dat terwijl ze vroeger zoveel lekkerder waren. Toch?

Blauwe bessen of bosbessen?

Een zoektocht op internet bood uitkomst. Het Meisje had het verkeerde struikje gekocht. Blauwe bessen in plaats van bosbessen. De zoete smaak die ze zich herinnerde kwam van bosbessen. Gelukkig maar. Dat betekent dat het niet aan haar lag. Het Meisje is overigens niet de enige die de mist in gaat. Hele volksstammen met haar. Blauwe bessen en bosbessen worden te pas en te onpas door elkaar gehaald. Tot in de winkel aan toe. Er zijn meerdere botanische verschillen te benoemen, maar de gemakkelijkste is: blauwe bessen zijn wit van binnen, bosbessen rood.

blauwe bessen

blauwe bessen

Blauwe bessen zijn superfood

Dit wetend was de derde blauwe bes lekker en bij de vierde ontdekte het Meisje zelfs dat ze superfood zat te eten. Ze was heel gezond bezig! Gelukkig maar, want bosbessen groeien niet in een pot maar in een bos. En dat is op het balkon van het Meisje ver te zoeken.

Blauwe bessen in de keuken

Het keukenMeisje is geen moestuinMeisje. Dus voor haar is die vergissing wat voor de hand liggender. Blauwe bessen, bosbessen.. het gaat om de smaak. Bosbessen moet ze hebben dus, ook al noemt ze het blauwe bessen. Volg je het nog? Nou ja, als ze maar rood van binnen zijn. Rood en zoet. Om de heerlijkste gerechten mee te maken. Wat dacht je van gezonde muffins met blauwe bessen of, ook zeker het proberen waard likeur van zomerfruit? Maar met dit mooie weer is bij Meisjes dit ontbijtijsje met blauwe bessen favoriet! Zo zie je maar genoeg mogelijkheden voor je blauwe bessen, in de tuin en in de keuken!

blauwe bessen in de tuin en in de keuken

likeur van zomerfruit

likeur van zomerfruit

ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad

100 gram blauwe bessen (eigenlijk dus bosbessen) – 100 gram water – 3 eetlepels maple syrup of lavendelsiroop – 500 gram vanille kwark – 1 theelepel vanille extract – 2 of 3 theelepels chiazaad

Zet een steelpannetje op middelmatig vuur. Doe daar de blauwe bessen, het water en de siroop bij. Je ziet de bessen zacht worden. Laat nog een minuutje of 10 verwarmen totdat je ziet dat de vloeistof stroperig wordt. Haal het pannetje dan van het vuur en laat de siroop volledig afkoelen. Meng in de tussentijd de kwark en vanille extract en chiazaad. Vul de ijsvormpjes afwisselend  met een theelepel bessensiroop en een theelepel kwarkmengsel tot je vormpjes vol zijn. Zet de gevulde vormpjes in de vriezer voor 4 tot 5 uur.

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over blauwe bessen en het keukenblog over ontbijt ijsjes met blauwe bessen en chiazaad. Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *