aalbessen in de tuin en in de keuken

aalbessen in de tuin en in de keuken

Aalbessen in de moestuin

Het tuinMeisje is niet dol op aalbessen. Ze vindt ze te zuur. Maar ja, de aalbes en het Meisje zijn wel met elkaar verbonden. Dat wil zeggen, het tuinMeisje blijft maar onvrijwillig in het bezit van deze bessenstruiken. Ze kreeg ze van een buurvrouw voor op het balkon en toen ze de moestuin overnam stonden daar maar liefst vijf struiken op haar te wachten. Ze hoopte dan tenminste op variëteit, rode én witte bessen. Maar deze hoop bleek ijdel. Rode bessen waren het en rode bessen zijn het.

Goed. Niet zeuren. Ze heeft de bessen nu eenmaal en nu wil ze oogsten ook. Aan de slag. De struiken moeten gesnoeid worden om de oogst te optimaliseren. Het Meisje knipt alle kruisende takken weg na de bloei. Alle takken die naar buiten toe wijzen behoudt ze. Dit betekent dat er licht en lucht in de struik komt. Dat bevordert de rijping van de bessen. Want al zijn het tuinMeisje en de aalbes geen match made in heaven, in de keuken zijn de bessen meer dan welkom.

Aalbessen in de tuin en in de keuken

Ook al was het tuinMeisje een beetje ongelukkig met haar vele bessenstruiken, het keukenMeisje kon niet wachten tot de bessen mooi rijp en rood zouden zijn. Want met een beetje suiker en verse hangop maken ze een heerlijk fris-zoet dessert. Maar waar zowel het tuinMeisje als het keukenMeisje het állergelukkigste van worden is wanneer het keukenMeisje er likeur van maakt. Fruitige aalbessenlikeur met sinaasappel. En nu zit het keukenMeisje op een mooie zomerse avond buiten met een klein glaasje gevuld met die mooie rode drank heel gelukkig te wezen. En o, wat is het lekker! Een van de beste dingen die het Meisje ooit gemaakt heeft. Nu kunnen de Meisje alleen nog maar ongelukkig zijn over het feit dat ze te weinig aalbessen-struiken in de tuin hebben staan.

Aalbessen in de keuken

voor 1 liter heb je nodig: ongeveer 500 gram rode, geriste, aalbessen – 300 gram suiker – schil van 1 schone, biologische sinaasappel  – 1 vanillestokje in de lange doorgesneden -300 ml water – 300 ml pure alcohol óf 600 ml wodka, of (graan) jenever.

Doe de bessen in een weckpot van 1 liter en kneus ze een beetje. Doe er de geraspte sinaasappelschil en het vanillestokje bij. Voeg dan de suike en de pure alcohol toe en zet weg. Zeef na 3 tot 6 weken de bessen, vanillestokje en de sinaasappelschil eruit. Plet de bessen nog zoveel mogelijk, er komt nog veel drank uit. Voeg alleen indien je de pure alcohol gebruikt 300 ml water toe en giet over in een mooi flesje. Wil je hele mooie heldere likeur? Zeef de vloeistof dan door een schoon (!) pantykousje. Giet over in een fraai flesje en verstop voor de visite. Ook heel lekker koud te drinken of als basis voor een cocktail of met een scheutje prosecco!

*dit blog is een zomerblog van de Meisjes, samengesteld uit het eerder verschenen moestuinblog over aalbessen en het keukenblog over aalbessen likeur met sinaasappel . Bekijk deze blogs afzonderlijk voor meer informatie!

aalbessen

aalbessen

pinterest

2 Reacties

 1. Ineke

  Ik heb de rode aalbessen 45 minuten op 90°C in de gaatjesbak van mijn stoomoven gedaan. Het heldere sap loopt er dan uit en ik doe dit dan met suiker in een kookpot tot de gewenste smaak. Als het afgekoeld is doe ik de overige ingrediënten erbij.

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   goed idee denken we!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *