fruit en vogels in de moestuin

fruit en vogels in de moestuin

Ze wil haar moestuin het liefste in een doosje doen. Ontwerpen en aanleggen en dan het doosje dichtdoen. Zaaien en daarna het doosje weer dicht. Uitdunnen en de doos weer sluiten. Op deze manier houd ze haar moestuin helemaal voor zichzelf. Ze houdt kapers uit de kust, mee-eters op afstand en ongedierte buiten de doos.

Maar dat is geen doen. Een beetje egoïstisch ook. Alsof alles voor Bassie is. Een moestuin is gecultiveerde natuur. Die heeft ze dus niet alleen, maar deelt ze met andere levende wezens die ook van haar tuin genieten. Ergens in het midden tussen al die belangen probeert het Meisje de oplossing te vinden.

Fruit en vogels in de moestuin

Fruit en vogels in de moestuin gaat gewoon niet zo goed samen. Vogels zijn sneller dan het Meisje. Zij zien het fruit veel eerder dan zijzelf. Eten het ook veel eerder. De vogels eten het fruit onrijp. Daar is het Meisje geen fan van.

Ze kweekt nogal wat fruit in de moestuin, maar omdat de moestuin de oppervlakte heeft van een postzegel, kweekt ze voornamelijk klein fruit. Zo heeft ze allerlei soorten bessenstruiken, maar ook aardbeien en frambozen. Dit kleine fruit wordt door vogels allemaal even lekker gevonden. Alleen de witte aalbessen herkennen ze niet als fruit. Die zijn ook zonder bescherming allemaal voor het Meisje. Maar dat vind ze niet genoeg. Ze wil meer fruit.

Ze lost het probleem met fruit en vogels in de moestuin als volgt op. Al het kleinfruit zet ze in één moestuinbak. Zo kan ze al het fruit in één keer beschermen.

Een fruitkooi bouwen

Daartoe bouwt ze een fruitkooi. Eerst zet ze vier lange bamboestokken in elke hoek van de moestuinbak. Deze verstevigt ze diagonaal met lange stokken zodat ze een kruis vormen. Aan alle vier kanten. Het kruis zet ze vast met touw. Op de bovenkant van de bamboestokken zet ze omgekeerde bloempotten. Zo kan er een net overheen gespannen worden, dat ze aan alle kanten dicht zet. Als ze het net niet helemaal dicht zou maken, dan loopt ze het risico dat de vogels er met hun hongerige maagjes wel invliegen, maar er niet meer uit kunnen. Dode vogels. Nee dat wil ze niet op haar geweten hebben.

De kleur van het net is eveneens belangrijk. De meeste fruitnetten zijn groen of zwart, maar het schijnt dat vogels deze kleuren niet zien, waardoor ze er alsnog in verstrikt kunnen raken. Daarom kiest ze een blauw net. Dat is geen gezicht, maar dat neemt ze voor lief.

Om de vogels in haar tuin niet volledig van hun zoete snoepbuffet te beroven, staat er middenin het gras één struik met rode aalbessen. Helemaal alleen voor de vogels. Ze voelt zich een weldoener. Zoveel opoffering. Een hele bessenstruik.

Vogels in de moestuin

Helaas is dit geen daad van altruïsme. Ook dit is kille berekening. Ze heeft haar vogels gewoon nodig in de tuin. Vogels in de moestuin zorgen ervoor dat ze veel minder slakken, mieren of luizen in de tuin heeft. Vogels houden niet alleen van zoet fruit, maar ook van kleine hartige hapjes.

Fruit en vogels in de moestuin mogen dan wel geen ideale combinatie zijn. Vogels en een moestuin zijn dat wel.

Vogels eten overigens niet alleen fruit, maar ook je jonge kapucijners. In dit blog lees je wat je daartegen kunt doen.

kapucijners
kapucijners
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *