groentefriet

Drie soorten Groentefriet

Natuurlijk is het keukenMeisje geen tuinMeisje. Dat lijkt logisch. Ieder z’n ding. Ja toch? Ze weet wel wat over tuinieren, gewassen en de seizoenen. Welke groentes er wanneer groeien. Ze weet bovenal welke groentes ze lekker vindt. Niet zozeer hoe je ze doet groeien en in welke grond ze gedijen. Nee, het gaat het keukenMeisje om smaak. En haar smaak is zon. Ze houdt van zomergroen. Lente, vooruit, ook goed. Herfst kan ook nog zeer smakelijk zijn. Maar wintergroentes? Lastig voor een zomerMeisje.

En nu is het dus bijna winter. Het voelt alvast als winter en die paar dagen die meteorologisch haar ongelijk bewijzen negeert het Meisje even. Belangrijker, de tuin denkt ook dat het winter is. Want wat komt er nog van het land? Kool, peen, kool en peen. Genuanceerd kan het keukenMeisje het hebben over witte kool, palmkool, rode kool, boerenkool enzovoorts. Maar ze heeft haar punt gemaakt. Er komen geen zomergroentes meer van de koude grond.

Het tuinMeisje verwacht recepten met wintergroen. Ze heeft gelijk. Het keukenMeisje zal niet langer dromen van verse doperwtjes en botersla. Ze is de keuken in gedoken met knollen, pompoen en peen. Ze maakte groentefriet van drie soorten wintergroentes: pastinaak, gele peen en pompoen. Best lekker, al zegt ze het zelf. Om de zoete groentes wat meer pit te geven gebruikte ze knoflook, Italiaanse kruiden en gerookte paprikapoeder als smaakmakers. Nog steeds geen zomer op haar bordje. Wel een smaakvol winters palet. Maar laat het alsjeblieft geen lange, strenge winter worden dit jaar. Dat trekt het Meisje niet.

Groentefriet

Schil en snijdt je favoriete wintergroente in frieten of patat. Net wat je leuk vindt. Je kunt ze nu in principe gewoon in de olie bakken en bestrooien met zout. Maar je kunt er ook wat meer smaak aan geven. Bijvoorbeeld door de pompoenfrietjes te bestrooien met een mengsel van gerookt paprikapoeder en een snufje chilipoeder. Haalt het zoet van de pompoen een beetje op. Of bestrooi de pastinaak direct na het bakken met een mix van Italiaanse kruiden. Of knijp een teentje knoflook uit en meng die door een beetje olie. Haal de wortelfrietjes erdoorheen voordat je ze frituurt.

 

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *