grove aardperen chutney

grove aardperen chutney

De Meisjes zeggen regelmatig: ook van een kleine tuin kun je groots oogsten. Maar meestal bedoelen ze dat niet zo letterlijk. Dankzij de goede planning van het tuinMeisje en haar nieuwsgierigheid naar het onbekende geen vrieskisten vol broccoli of boontjes. Het grootse zit ‘m in de variatie, de onbekende gewassen en de bijzondere soorten.

Maar nu is het een keer wel letterlijk. Heel erg letterlijk. De kleine tuin heeft een explosie van aardperen voortgebracht. Gelukkig zijn de Meisjes dol op deze Jeruzalem Artichokes. En toch.. toch willen ze die niet zeven dagen per week eten.

In een oproepje op Instagram vroegen ze naar de favoriete recepten met aardpeer van anderen. Dat leverde niet allen veel inspiratie op maar leerden ze ook de Engelse bijnaam voor deze knollen: fartichokes… Vonden ze erg grappig. Overigens heb je daar geen last van als je deze overheerlijke grove aardperen chutney maakt. Dus roep je vrienden snel bijeen voor een borrel. Serveer deze chutney bij een stukje harde kaas en vertel en passant de fartichokes anekdote. En vergeet niet voldoende aardperen te poten, want je kunt niet meer zonder.

500 gram grove aardperen chutney

500 gram geschilde aardperen, in plakjes van 1 centimeter gesneden (ga uit van zeker 700 gram ongeschilde knollen) – 10 gram zout – 150 gram witte suiker – 3 teentjes knoflook grof gesneden – 1/2 gele ui gesnipperd – 1 gedroogde chilipeper – 1 eetlepel mosterdzaad – 1/2 eetlepel korianderzaad – 1/2 eetlepel venkelzaad – 1/2 eetlepel kurkuma – 1 laurierblaadje – 100 ml witte wijnazijn

Kook de plakjes aardpeer in een klein laagje water samen met alle overige ingrediƫnten behalve de suiker en azijn. Afhankelijk van je smaak kun je de aardperen half zacht tot helemaal zacht koken. Wij houden van een beetje bite dus kiezen voor half zacht.

Voeg dan de azijn en de suiker toe en laat langzaam aan de kook komen. Nu moet je chutney indikken. Dit kan langer duren dan je in eerste instantie denkt. Zet het vuur niet te hoog, laat liever een beetje pruttelend indikken op laag tot middelhoog vuur.

Schep over in schone potten en laat nog minstens 4 weken op smaak komen.

Vind je de stukken aardpeer nog te grof? Dan kun je ze met een stamper fijner maken. Verwijder even het laurierblaadje en het pepertje.

Net als bij alle chutneys is dit recept gebaseerd op smaak, in dit geval onze smaak. Hou je van een pittige chutney? Voeg gerust meer chilipepers toe. Mosterdfan? Iets meer kan makkelijk. Varieer!

We eten de knollen van de aardperen. Maar de bloemen staan boven de grond majestueus in de Moestuin! Daarom vinden wij dat aardperen eigenlijk niet kunnen ontbreken in je moestuin.

Het Meisje en haar aardperen
pinterest

4 Reacties

  1. Yvy

    Hallo meisjes, ik heb ook een explosie van aardpeer, dus lekker aan de slag in de keuken. Alleen vraag ik mij af waarom mijn aardpeer nog nooit gebloeid heeft.

    Reageren
    1. Reny

      Wat een heerlijkheid! Wel jammer dat je aardpeer niet bloeit. Het kan zijn dat je aardpeer niet genoeg zon krijgt. Wij hebben aardperen in de moestuin staan die metershoog worden en jaarlijks bloeien, maar we hebben ook aardperen in een pot in de achtertuin staan en die blijven veel lager en bloeien nooit. Gelukkig is de smaak van de knollen hetzelfde.

      Reageren
  2. Saskia Vervuren

    Volgens mij zijn er ook aardperen die nooit bloeien. Is dat net een andere soort, maar smaakt net zo lekker.

    Reageren
    1. Reny

      Als ze wat minder zonnig staan dan bloeien ze soms niet. Voor de smaak van de aardperen maakt het inderdaad helemaal niets uit, en daar is het tenslotte om te doen!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *