hartige gember-rozemarijn koekjes

hartige gember-rozemarijn koekjes

Hé gezellig die kerstdagen. Met z’n allen om de kerstboom… o wacht. Niet met z’n allen maar met een afgepast gezelschap op gepaste afstand. En met de nodige stress: wie komt wanneer en welke aanhang mag wel mee en wat eten we dan? Dat is elk jaar de terugkerende vraag, wat moeten we eten. Daar kan zelfs Covid niets aan veranderen.

Want de een is vegetarisch, de ander eet geen groentes. En mag je de geheelonthouder samen met het drankorgel uitnodigen? Lusten de kinderen van je zus ook iets anders dan pannenkoeken en hamburgers ook al zijn ze de 20 gepasseerd? Hoeveel menu’s moet je samenstellen voor de komende feestdagen? Door de beperkingen heb je met een beetje familie een kerstdiner uitgespreid over 5 dagen. Kun je meteen door naar oudejaarsavond en het nieuwe jaar uitgeblust beginnen.

Om er toch een beetje pit in te houden maakten we deze hartige gember-rozemarijn koekjes. Lekker voor als de boel een beetje inkakt na je vierde kerstdiner. Of juist om de boel op gang te helpen met een aperitiefje. Op één van al die kerstdagen komen ze vast wel op.

hartige gember-rozemarijn koekjes

110 gram bloem – 100 gram koude roomboter in blokjes – 1 ei – beetje zout en peper – 2 theelepels gemalen gember – 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat – 100 gram geraspte Parmezaanse kaas – fijn geraspte schil van 1 citroen – 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn – 2 bolletjes stemgember heel fijn gesneden

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een samenhangend geheel. Zorg dat de boter goed gemengd is. Wikkel je deeg in een stuk plastic (huishoud) folie. Rol tot een ‘worst’ die overal even dik is. Net zo groot als je de doorsnede van de koekjes wilt hebben.

Leg het deeg nu minimaal 1 uur in de koeling. Langer mag ook.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verwijder de folie van het deeg en snij plakjes van gelijke dikte. Bak je hartige gember-rozemarijn koekjes in ongeveer 20 minuten goud en krokant.

Dit recept geeft ongeveer 25 koekjes.

Ook een fijne gember-feesttip:sinaasappel-gember mojito. Voeg een flinke scheut wodka toe als de stress niet meer te hanteren is. En geef je visite ook een glaasje.

sinaasappel-gember mojito
sinaasappel-gember mojito
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *