houdbaarheid van zaden
Ze heeft er alles aan gedaan. Gezongen en gebedeld. De tuinkalender nogmaals geraadpleegd. De tuingoden aangeroepen en gedanst, maar het heeft niet geholpen. Haar tuinbonen komen de grond niet uit. Ze heeft de bonen eind januari gezaaid en in deze zachte winter hadden ze al zeker 10 centimeter boven de grond moeten staan. Omdat er eentje de kop op heeft gestoken, weet ze dat ze niemand de schuld kan geven. Ze heeft niet op het verkeerde moment gezaaid. Er zijn geen hongerige muizen of vogels langs geweest. Nee. Dat kan maar één ding betekenen. De kiemkracht is uit de zaden verdwenen.
De zaden ontkiemen dan niet meer. Ze hebben er, net als Gerard Joling, gewoon de kracht niet meer voor.
Zaden bewaren
Zaden zijn niet eeuwig houdbaar. Tenzij je ze in de juiste omstandigheden bewaard zoals bij de wereldzadenbank op Spitsbergen, maar we hebben niet allemaal een kluis 120 meter onder de grond.
Om zaden te bewaren zijn er een aantal elementen van belang. Vocht, lucht en temperatuur. Dus als je het goed wilt doen, zorg je dat je zaden optimaal gedroogd zijn waarna je ze luchtdicht afgesloten in de koelkast bewaart.
Daarvoor moet je niet bij het Meisje zijn. Dat is haar te veel gedoe. Ze doet haar best op haar manier. Ze bewaart haar zaden in zakjes of in enveloppen in een oude metalen medicijnkoffer. Zo vertraagt ze het verouderingssysteem, maar ook dan is de houdbaarheid van zaden niet oneindig.
Kiemkracht van zaden
Niet alle zaden zijn even lang houdbaar. Als er een datum op de verpakking staat betekent dit meestal dat de leverancier tot die datum garandeert dat de zaden zullen ontkiemen. Toch zijn zaden ook na deze datum nog kiemkrachtig. Het percentage zaden dat opkomt wordt alleen minder. In de praktijk betekent dit dat het Meisje gewoon meer zaait als de houdbaarheidsdatum van de zaden verstreken is. Niks mis mee. Totdat er een dag komt waarop het percentage wel heel erg klein is geworden. Ze had het kunnen weten. De houdbaarheidsdatum was al met drie jaar overschreden. Je kunt de regels dus niet eeuwig aan je laars lappen.
Houdbaarheid van zaden
De houdbaarheid van zaden verschilt per soort. De meeste soorten zijn tussen de 4 en de 6 jaar houdbaar.
Aan de onderkant heb je uitschieters met een kiemkracht van hooguit twee jaar. Dit zijn vooral de wortelgewassen zoals pastinaak en wortels, maar ook stengelgewassen zoals prei en lente-ui.
De winnaars zijn tomaten, komkommers en meloenen. Deze zijn tussen de 8 en 10 jaar houdbaar.
Nu zal het Meisje dus nieuwe zaden moeten bestellen. Ze droomt weg bij het zien van alle mogelijkheden die ontstaan. Ze ziet groene bonen met zwarte bloemen, zwarte tuinbonen met witte bloemen of zal ze toch die rode bonen weer nemen?
Niets is voor eeuwig. Gelukkig maar.
Ze beseft ineens dat er wel vaker iets mis gaat met haar tuinbonen, zoals je in dit blog kunt lezen.