IJsheiligen

IJsheiligen

Als een zee strekte de periode zich voor haar uit. Een zee van kalmte en rust. Ze had alle tijd. Voor haar even geen opdrachten, deadlines, zoom meetings of dringende e-mails. Ze hoefde zelfs geen blog te schrijven voor De Meisjes, geen interviews te geven of berichten te plaatsen op social media. Ze had vrij. Vijf volle dagen vrij. Het was 12 mei. Haar dagen gingen beginnen.

IJsheiligen

Wat een zaligheid. Maar wat ging ze eigenlijk doen? Hoe zouden haar dagen eruitzien als ze gewoon vrij had? Ze had geen idee en ging eerst maar eens in de tuin zitten met een kopje koffie. Over een paar dagen zou ze helemaal niet meer weten wat voor dag het was. Dat was pas vrijheid! Maar wacht eens even, 12 mei? Dat is de naamdag van Sint Pancratius en Sint Pancratius is één van de IJsheiligen. In totaal zijn het er vier: St. Mamertus, St. Panratius, St. Servatius en St. Bonifatius zijn katholieke heiligen waarvan de naamdagen van 11 tot en met 14 mei worden gevierd. Het Meisje viert niet mee, maar het zijn wel belangrijke dagen voor de moestuin. Deze dagen vormen een overgang in het weer. Er kan altijd na half mei nog nachtvorst optreden, maar die kans is meestal niet groot. IJsheiligen betekent actie in de tuin!

Actie

Typische zomergroentes zoals courgettes, pompoenen, bonen, tomaten en komkommers kun je nu direct in de moestuin zaaien. Als je in de voorgaande maanden te weinig geduld had en deze planten binnen al hebt voorgezaaid, dan is IJsheiligen het moment om je zaailingen buiten af te harden. De overgang van binnen naar buiten is meestal een te grote schok voor je tere groen. Daarom laat je ze eerst voorzichtig buiten spelen om ze te laten wennen aan zon, wind en wisselende temperaturen. Elke dag een beetje meer totdat ze na een paar dagen de oversteek van binnen naar buiten kunnen maken.

Je begrijpt het al. Het Meisje had helemaal geen zeeën van tijd. Ze draafde tussen regenbuien heen en weer met fragiele zaailingen en bereidde de grond op de moestuin voor op veelvraten zoals courgettes en pompoenen.

Zaailingen beschermen

Daarna kwam het moment om haar zaailingen over te brengen naar de moestuin, maar ze vertrouwde het niet helemaal. Het is de laatste tijd te koud geweest, zeker zo’n tien graden minder dan normaal en dus durft ze haar plantjes nog niet helemaal los te laten. In het kader van de #groenevingerchallenge van Wiltfang had ze een pop up cage gekregen om uit te proberen. Normaal gesproken gebruikt ze dit tentje om haar groen te beschermen tegen beestjes die haar zaailingen ook lekker vinden. De kubus wordt in een klein rond tasje geleverd en dat is ideaal want ze moet vanweg het gebrek aan ruimte alles naar de moestuin slepen. Zodra je de kubus uit de verpakking haalt merk je dat het stalen frame onder druk staat en uit elkaar springt in de vorm van een tentje van 50 x 50 centimeter. Eenmaal op de tuin zet je hem vast met de bijgeleverde haringen.

Nu gebruikt ze de pop up tent om haar planten te beschermen tegen ongewenste kou. Voor de zekerheid beschermt ze haar zaailingen nog tot het einde van de maand mei. Daarna moeten ze het echt helemaal alleen doen. Maar dan wordt het ook vast wel een keer zomer.

De pop up cage is te koop bij Wiltfang en kost €15,95.

Over bemesting van je moestuin wordt altijd heel ingewikkeld gedaan, maar dat is het helemaal niet. Alles wat je er over moet weten lees je in ons boek Kweken, oogsten, koken en eten.

kweken oogsten koken en eten
kweken oogsten koken en eten

pinterest

2 Reacties

 1. Marijke Brugmans

  De perenlimoentaart uit jullie boek heb ik nu al 4 keer gemaakt. Zoooo lekker en….in een wip klaar!

  Reageren
  1. Amber

   Lieve Marijke,

   wat een mooi bericht! Het wordt eigenlijk je signatuur-taart.

   Liefs,
   de Meisjes

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *