is pastinaak een vergeten groente?

is pastinaak een vergeten groente?

Sinds het tuinMeisje zelf pastinaak kweekt, is ze een echte fan geworden. Man wat is dat lekker. Pastinaak smaakt naar winter en naar comfort. Pastinaak smaakt naar aardappel en wortel maar dan met een vleugje venkel. Een klein anijsje. Het tuinMeisje is er dol op. Ze zou je zelfs adviseren om pastinaak te gebruiken als je geen aardappels in huis hebt.

Is pastinaak een vergeten groente?

Dat advies zou overigens nergens op slaan. De kans dat je aardappel in huis hebt is groter dan de kans dat je pastinaak in je koelkast hebt liggen. Pastinaak noemt men één van de zogenoemde vergeten groentes. Maar is pastinaak een vergeten groente? Welnee. Pastinaak krijgt allang aandacht. Pastinaak ligt tegenwoordig gewoon in de supermarkt. En dan zijn ze ook nog eens lang houdbaar.

Pastinaak in de underdog positie

Het Meisje las laatst in een artikel dat het voor je politieke attentiewaarde handig is om je in de verongelijkte underdog positie te manoeuvreren. Boos zijn op de rest van de wereld. Boos zijn omdat iedereen je negeert en je vervolgens wellustig wentelen in zieligheid. De anderen vinden jou vervolgens eveneens zielig en hebben twee opties. Ze lijden met je mee. Zo krijg je aandacht. Of ze voelen zich schuldig. Dit schuldgevoel compenseren ze met … aandacht. Ziedaar. Aandacht gegarandeerd. Zou de pastinaak zijn mediaoffensief zo aangepakt hebben? In ieder geval is het succesvol geweest. Google op vergeten groenten en pastinaak staat bovenaan. Slim gedaan van de pastinaak.

Pastinaak zaaien

Pastinaken kunnen nu gezaaid worden. De officiële zaaitijd is tussen maart en half mei, maar later kan ook. Het tuinMeisje zaait ze zo laat mogelijk omdat pastinaken heel goed tegen kou kunnen. In de winter staat er niet zoveel lekkers meer op de tuin en dan heeft ze altijd nog haar pastinaak. Het voordeel van dat late zaaien is dat er op de plaats van de pastinaken eerst iets anders kan groeien. Altijd fijn die dubbele bebouwing als je weinig ruimte hebt. Het enige nadeel van pastinaken is dat ze een beetje traag zijn. Traag in het proces van ontkiemen. Traag in de groei.

Later in het jaar zal het tuinMeisje zeker meer schrijven over pastinaak. Al was het alleen maar omdat ze zich anders schuldig voelt.

Zin gekregen in een lekker recept met pastinaak? Lees dan dit blog eens.

Drie soorten Groentefriet

Drie soorten Groentefriet

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: pastinaak chips met tijm en zeezout - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *