kamille uit de moestuin

kamille uit de moestuin

Het keukenMeisje associeert kamille eigenlijk met twee dingen: met thee en met shampoo. Toen het Meisje nog een echt meisje was, waste alle blonde meisjes hun haren met een mega populaire kamille shampoo. Maar ja, het Meisje was niet blond. Ze wil niet wederom over een trauma spreken maar het blijft een teer punt op de 8-jarige kinderziel.

Omdat het tuinMeisje echter wel blond is heeft ze een zee van kamille in haar moestuin. Uiteraard gebruikt ze kamille om haar blonde haren blond te houden. Maar wat kun je er nog meer mee doen?

Eerst moet je misschien even het verschil tussen kamille en valse kamille weten. Zonder daar een grote technische verhandeling over te houden kun je het beste op de volgende kenmerken letten: het blad van kamille is fijn, soort dille-achtig van vorm.

kamille uit de moestuin -kamille
kamille

Het blad van valse kamille is veel breder en platter en de bloemen van deze plant, ook wel Moederkruid genoemd, lijken meer op Margrietjes. Bovendien zijn de gele bolletjes van de bloem van de kamille bol, en bij valse kamille plat. En belangrijk: echte kamille ruikt naar kamille en de valse ruikt niet.

kamille uit de moestuin - valse kamille
valse kamille

Kamille uit de moestuin

kamille drogen

Ovendrogen: Voor de meeste toepassingen is het ‘t beste om de kamille te drogen. Het tuinMeisje doet dat in de oven. Ze verwarmt de oven op een lage stand en laat de bloemhoofdjes een uur of twee drogen. Pluk de kamille op een zonnige dag zodat de bloemen droog zijn. Gebruik alleen de bloemen en niet de stengels.

Luchtdrogen: Je kunt de kamille ook in een bosje drogen. Maak dan ze dan niet te groot want daar waar de stengels bij elkaar gebonden zijn komt er geen lucht bij en dat bemoeilijkt het drogen.Wanneer je de kamille in een bosje bewaard, doe er dan een papieren zak omheen. Dit beschermd je kamille tegen stof, diertjes en andere viezigheid.

Liggend drogen: leg dan op een rek een schone theedoek en daarop de losse bloemetjes. De bloemen dek je ook af met eens schone doek om ze weer te beschermen tegen vuil en viezigheid.

Kamille bewaren

Wanneer je kamille droog is kun je deze het beste in een dichte pot droog bewaren. Zo komt er geen vocht of stof bij en blijft de geur en smaak langer bewaard.

Kamille uit de moestuin drinken

Je kunt uiteraard kamillethee maken met de gedroogde bloemetjes. Heel simpel door er koken water overheen te gieten en 5 minuten te laten trekken. Maar je kunt ook wat sjiekere thee maken. Wat dacht je van de combinatie met (gedroogde) lindebloesem of vlierbloesem en een beetje citroen en honing.

Of maak eens ijsthee. Laat je thee afkoelen en voeg wat extra suiker of honing, munt, een stokje kaneel en een paar plakjes sinaasappel en citroen toe.

Koken met kamille uit de moestuin

Ook schijnt het dat je afgekoelde kamille thee goed kunt gebruiken om je rijst in te koken. Gebruik dan ook wat groentebouillon en eventueel wat citroen zest. Het Meisje gaat dit binnenkort eens testen!

Je kunt kamillethee gebruiken om zelf ijs te maken of om fruit mee te pocheren. Wat dacht je van perziken bijvoorbeeld?

Perzik met kamille siroop

Zet een een pannetje met voldoende water, flik wat gedroogde kamille, 150 gram suiker en een doorgesneden vanilleboon op het vuur. Laat langzaam aan de kook komen tot de suiker is opgelost. Voeg de ongepelde perziken of nectarines toe en laat ongeveer 2 minuten meekoken totdat de schil een beetje loskomt.

Haal het fruit uit de pan en schil ze boven een kom. Doe het fruit samen met het opgevangen vocht terug in de pan en laat nog 10 minuutjes sudderen. Haal de vruchten daarna uit de pan. Zeef de bloemen en de vanillepeul uit de siroop en laat het verder nog 10 minuten inkoken to een dikke siroop.

kamille
kamille
pinterest

2 Reacties

  1. Ilse

    Het hoofdje van echte kamille is hol als je het doorsnijdt in de lengte, daaraan kan je het ook herkennen.

    Reageren
    1. Reny

      Dank voor je tip.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *