klimmende pompoenen
Niet alle briljante ideeën van De Meisjes doorstaan de overgang naar de praktijk glansrijk. Omdat we tuinieren en koken met de opbrengst zijn er heel wat factoren die tussen droom en eindresultaat in kunnen staan, maar we leren ervan. Soms weten we heel goed wat de oorzaak van mislukking is. Soms hebben we geen idee.
Moestuin missers
Ook dit jaar verliep niet alles naar wens. Zo hadden we eindelijk voldoende Agastache in de moestuin staan om droplikeur van te kunnen maken. De likeur werd niet paars maar groen! Het keukenMeisje geeft niet zomaar op, dus voegde ze wat extra ingrediënten toe. Het resultaat wachten we nog even af. Ook het kweken van tomaten zonder kas, was geen onverdeeld succes, daar volgt vast later nog een blog over.
Een boog vol pompoenen
Een ander voornemen dat niet helemaal uit de verf is gekomen is het experiment met de pompoenen. Ken je de loofgang uit Engelse tuinen waar je onder bogen van blauweregen of rozen wandelt? In Barnsley house is zelfs een “laburnum walk” ofwel een boog van goudenregen. Juist dat zag het Meisje helemaal voor zich, maar dan met pompoenen. Uiteraard in aangepaste vorm, want haar moestuin is 25m2 dus dan ben je snel uitgewandeld.
Pompoenen nemen in de tuin ontzettend veel ruimte in en overwoekeren niet alleen het toegewezen moestuinbed, maar ook de naastgelegen bedden en de paden. In de moestuin van het Meisje zouden de pompoenen dit jaar de lucht ingaan. Zij ging klimmende pompoenen kweken. Misschien was een boog al wat te veel gevraagd, maar een pilaar plaatsen aan weerzijden van het graspad zou hetzelfde effect teweegbrengen. Een zelf geknutseld hekje zou niet genoeg zijn. Pompoenen zijn zwaar dus het hekwerk moet heel wat kunnen dragen.
Klimmende pompoenen
Ze kon het idee dan ook niet alleen uitvoeren en riep hulp van De Wiltfang in. Zij verkopen prachtige obelisken om planten te ondersteunen. Stevig, stoer, mooi en praktisch. Deze staanders zijn niet goedkoop dus met een beetje van zichzelf en een beetje van Maggi kwam het bouwwerk tot stand. In het begin van het jaar zag het er nog vreemd uit, twee van die reuzenpoten in een lege moestuin, maar naarmate het seizoen vorderde bleken de verhoudingen te kloppen.
Ze koos voor butternut pompoen omdat dit de lekkerste is. In mei plantte ze haar binnen voor gezaaide zaailingen uit in de tuin. Veel mest en genoeg water zorgden voor een goede start. In de loop van het seizoen werden de klimmende pompoenen hoger en hoger en dus bleef het Meisje de planten stevig aanbinden. De pompoenenplanten ranken en draaien zichzelf inmiddels de rondom de mooi afgeronde top van de obelisk. Eind oktober kan ze oogsten.
Weer wat geleerd
Het Meisje is tevreden, maar het kan beter. Het experiment is een gedeeltelijk succes geworden. Waarom? Dit keer weet ze gelukkig wel wat ze fout heeft gedaan. Het heeft te maken met de hoeveelheid licht. Omdat ze een loofgang wilde imiteren zette ze de obelisken tegenover elkaar in de borders, maar de moestuinbakken van het Meisje staan in noord/zuid richting. Het ene bouwwerk staat dus in het licht van het andere waardoor de ene pompoenplant veel groter, voller en hoger is dan de andere. Volgend jaar zet het Meisje de obelisken los van elkaar in verschillende moestuinbakken. Zo heeft ze ook dit jaar weer wat geleerd.
Ben je benieuwd hoe en wanneer je pompoenen kunt oogsten? Dat lees je in dit blog.
Ik lees jullie blog met veel plezier
Hoi Anita, wat onwijs leuk om te horen. Daar doen we het voor!
ik heb mijn laatste pompoenen verleden week binnengehaald . dus einde oktober lijkt me wel veel te laat . en laat pompoenen opklimmen tegen iets wat er is , ideaal is een soort wilde komposthoop .
Officieel is Halloween het einde van het moestuinseizoen en dan worden de pompoenen geoogst. Wij planten ze altijd laat uit, dus zijn wij ook de laatsten die pompoenen oogsten.