knolselderijsoep met vermout en bacon
Het is echt begonnen, na de wintertijd doet de herfst met rasse schrede haar intreden. De weerman voorspelde kou, veel kou voor vannacht. Misschien moest je de ruiten wel krabben vanmorgen? En hoewel het Meisje gek is op de feestdagen (op alles waar het woord ‘feest’ inzit eigenlijk), moet ze weinig van de kou hebben. Het Meisje is geen winterMeisje.
Tuurlijk, echte kou, van die lekkere sneeuwkou, dat is wat anders. Voor even dan. Maar niet die natte kou die in je botten trekt, samen met de oosterwind dwars door je wollen borstrok waait. Regen en wind, twee dingen waar Nederland groot in is. Weer waar geen paraplu tegen bestand is. Weer waardoor je tot op je ondergoed natregent en verkleumd raakt. Weer waardoor je het thuis, binnen, gezellig wilt maken.
Kaarsjes aan, kachel brandt en je krijgt een lekkere kop dampend hete soep om weer een beetje warm te worden. Deze keer is het een voedzame knolselderijsoep met vermout en bacon. Bijkomend voordeel: vanwege de scheut vermout ben je snel weer opgewarmd. Laat de kou maar komen, de Meisje zijn voorbereid!
voor een pan knolselderijsoep met vermout en bacon heb je nodig:
150 gram bio bacon – 150 ml vermout – 1 grote (witte) ui – 2 teentjes knoflook – olijfolie – 1 grote kruimelige aardappel – 2 (groente) bouillonblokjes – 1 kleine knolselderij – 250 ml slagroom – verse nootmuskaat – peper, zout – handje gehakte walnoten – handje gehakte peterselie
Schil de de knolselderij en de aardappel en snij in kleine stukken. Schil en snipper de ui en knoflook. Bak de bacon uit in een heel klein beetje olie. Wanneer het spek knapperig is haal je het uit de pan en leg apart op een schoteltje. Fruit nu ui en knoflook in het spekvet zacht. Doe er dan de knolselderij en de aardappel bij en laat nog even meebakken, ongeveer 3 tot 5 minuten. Voeg 400 ml water en de 2 bouillonblokjes toe, draai het gas lager en laat ongeveer 20 minuten doorkoken tot de groentes zacht zijn.
Pureer met staafmixer tot een gladde soep. Voeg de room en de Vermout toe, samen met peper en zout en verse nootmuskaat. Verwarm, maar laat niet meer koken. Bij het serveren van de soep verkruimel je wat bacon en walnoot over de soep. Maak af met een plukje peterselie.
Klinkt dit lekker en wil je volgend jaar je eigen knolselderij? Lees dan eens dit blog over How To!
Die soep ga ik maken!!!!!
Ha, leuk!
Eh, is dit niet een driedubbele pastinaak?
Ja daar lijkt hij zo op de foto zeker op, maar het was toch echt een idioot vervormde selderijknol.