kruiden opruimen voor de winter

kruiden opruimen voor de winter

Als het aan het tuinMeisje ligt zou het weer in Nederland bestaan uit een uitgebreid voorjaar met zon, een zomer met zon en herfst met zon, gevolgd door een korte maar zeer intensieve winter met veel ijs. Goed om te schaatsen en goed voor de boerenkool. Maar het tuinMeisje wordt nooit iets gevraagd. Tenminste niet als dit het weer betreft. Jammer maar helaas. Na het weekend wordt het daarom toch echt kouder en dat betekent: kruiden opruimen voor de winter.

Kruiden in de kruidenbak

Het was dit jaar een succes, de kruidenbak. De man van de moestuin had deze zelf gemaakte bak in het voorjaar direct naast de keukendeur aan de muur bevestigd waardoor het tuinMeisje maar 1 stap buiten de deur hoefde te doen om verse kruiden aan haar gerechten toe te voegen. Maar nu is het herfst in de kruidenbak en dat betekent dat er opgeruimd moet worden. Niet alle kruiden zijn winterhard. Indien ze dat wel zijn, dan zullen ze niet meer groeien, maar kun je er gelukkig wel van oogsten.

Kruiden opruimen voor de winter

Het tuinMeisje snoeit de oregano, tijm, rozemarijn en salie zodat deze kruiden er in de winter netjes uit zien. De verwelkte stelen van de lavas knipt ze af. Deze maggiplant sterft in de herfst bovengronds af maar is volgend voorjaar weer de eerste die zijn nieuwe frisse scheuten toont. Als het echt kouder wordt moet ze gaan vrezen voor haar verveine/citroenverbena. Die gaat ze drogen in de magnetron. Voor de basilicum is ze te laat. Die vertoont nog slechts zwarte stokjes en dat betekent dat de temperatuur in de afgelopen weken stiekem onder de 7 graden is gezakt. Voor basilicum is dat het minimum.

Kruiden drogen  

Peterselie, bieslook en munt kunnen uitstekend tegen de winter, daar hoeft ze niets aan te doen. Het enige zorgenkindje van het tuinMeisje, is haar dragon. Dat is een Française, en geen Russische, wat je vast niet zal bevreemden, als je het tuinMeisje een beetje kent. Voor de zekerheid gaat ze de dragon redden. Dat kan op de ouderwetse manier door de dragon te drogen. In dat geval snijd je de takken van de plant, bind je ze in bosjes bij elkaar en hangt ze ondersteboven in een droge ruimte. Voor het tuinMeisje is dat iets teveel jaren ’70. Bovendien is de kans groot dat ze de dragon pas weer terug vindt als deze al fors stof verzameld heeft. Dat wordt dus niks.

Dragon invriezen 

Het tuinMeisje gaat de dragon invriezen. Ze wast het kruid, hakt het fijn en doet dit in een ijblokjesbakje. Nu is het zaak om er voorzichtig water op te gieten anders ligt de dragon zo buiten het bakje. Als dat gelukt is kan het bakje in de vriezer. Door de dragon met ijsblokje en al te verwerken heeft ze altijd heerlijke verse dragon in huis. Zomer en winter. Dus laat hem maar komen: die korte, heftige winter. Het tuinMeisje haalt alvast haar schaatsen uit het vet.

 

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *