lavendel in de tuin en in de keuken
Het tuinMeisje heeft heel veel tuinBoeken. In een daarvan zag ze ooit de term ‘plezierkruid’ staan. Lavendel is inderdaad een typisch plezierkruid. Echt veruit het plezierigste kruid van allemaal. Door de mooie paarse bloemen, de fijne geur, het gevoel van zon wat de plant je geeft. Daarnaast is lavendel is ook een prachtig wintergroen struikje. Zo fijn als je in de koude, barre wintermaanden toch nog een groen struikje in je tuin hebt staan. Groen wat mooi vergrijst naarmate ook de dagen grijzer worden. Maar toch, lavendel prijzen we natuurlijk vooral om de geur. Zodra de plant aangeraakt wordt, komt het aroma uit het blad los. Lavendel is voor de Meisjes geconcentreerde zomer. A genie in a bottle.
Naast de geur zijn de Meisjes ook dol op de bloemen van de lavendel. Die kunnen ze mooi gebruiken in de keuken. Kijk wel even of je de originele lavendel hebt: lavandula angustifolia. Op internet is de lijst met geneeskrachtige toepassingen lang als je daarop zoekt, maar daar gaat de Meisjes nu niet om. Ze zijn tenslotte niet ziek. Nee, ze willen andere zaken met lavendel. Misschien gaan ze er lavendelsiroop van maken. Of lavendelolie. Of thee.
Wat wil lavendel?
Maar willen de Meisjes meerdere jaren genieten van hun lavendel, dan zullen ze de plant juist moeten behandelen. Eerst moet de plant gesnoeid worden. Eind augustus, begin september is het juiste tijdstip want dan is de plant uitgebloeid. Bij het snoeien van deze geparfumeerde dame moet je hard zijn. De stelen van de lavendel verhouten snel dus als je niets doet kun je je plant na een paar jaar weggooien. Dan resteren lange stakerige houtjes met een paar miezerige bloemetjes waar je niets meer aan hebt. Zonde.
Knip de stelen met de bloemaren zo ver mogelijk terug. Tot op het eerste groen na het verhoutte gedeelte. De niet bloeiende stelen knip je net zover terug. In het voorjaar herhaal je deze snoeibeurt. Let op dat er geen kans meer op vorst is, want het blijft natuurlijk wel een Française. Ze geeft je volop plezier maar je moet haar wel goed verzorgen.
Lavendel in de tuin en in de keuken
En doe je dat, geef je haar alle aandacht die ze verdient, dan kun je lang plezier van haar hebben. Gebruik de bloemen voor siroop voor in je cocktail of voor een natuurlijke luchtverfrisser. Maar mogen de Meisjes je een tip geven? Maak je eigen citroen-lavendel limonade. De zomer in een glaasje, bijna net zo goed als in het echt.
Lavendel in de keuken
Dit heb je nodig voor een liter citroen-lavendel limonade:
7 deciliter koud water – 5 biologische citroenen – 3 theelepels citroenzuur (bij de toko) – 300 gram suiker – 2 flinke eetlepels lavendelblaadjes.
Zet het water op en laat het aan de kook komen. Snij ondertussen de citroenen in zo dun mogelijke plakjes. Voeg als het water kookt de suiker en het citroenzuur toe en laat het oplossen. Haal dan je pan van het vuur en voeg de citroenschijfjes en de lavendel toe. Laat alles minimaal twee uur trekken maar beter is nog een hele nacht. Zeef dan de limonade en giet over in een fles. Zet in de koeling. Je kunt de limonade een paar weken bewaren.