lupines in de moestuin

lupines in de moestuin

Ze moet er altijd nog een beetje aan wennen. Als moestuinMeisje. De moestuin in mei is een nogal kale bedoening. Als ze vanuit haar met bloemen overdekte achtertuin naar de moestuin loopt schrikt ze van de hoeveelheid onbedekte aarde. Schrikt ze van de pietepeuterig kleine plantjes. De moestuin in mei ziet er gewoon nog heel erg bloot uit.

Dat gaat veranderen. Dat weet ze. Een moestuin heeft altijd wat meer tijd nodig dan een siertuin. Meer tijd om hoogte te verkrijgen. Meer tijd om impact te genereren.

Een uitzondering hierop is de lupine. De lupines in de moestuin van het Meisje floreren in mei. Steken in felle kleuren hoog boven de moestuinbedden uit. Recht opgaande forse en fiere bloemtrossen zorgen voor drama en contrast. Maken dat de moestuin er zelfs in mei al gezellig uit ziet. De bloemen zien er niet alleen indrukwekkend uit. De bijen zijn er eveneens dol op. En als ze eindelijk uitgebloeid zijn, dan val je voor de bladeren. Grote handvormige bladeren die na een regenbui nog lang de druppels blijven vasthouden. Als parels in het groen.

Een romantische moestuin zoals de potager  van Rosemary Verey was de droom van het tuinMeisje. Een tuin waarbij eetbaar groen afgewisseld werd met bloemen. Een cottage tuin waar ze de cottage dan maar bij moest denken. Bij voorkeur vol met bloemen die niet alleen maar mooi, maar ook nuttig waren. Lupines in de moestuin voldoen volledig aan de vereisten én aan het beeld.

Lupines in de moestuin

Dit gewas heeft de wonderlijke eigenschap om stikstof uit de lucht te halen en dit in hun wortels op te slaan. Zo heb je geen stikstof bemesting meer nodig. Stikstof bevordert de groei van planten en dat kan het Meisje wel gebruiken op haar zanderige bodem. En laat lupine nu juist weer een voorkeur hebben voor zandgrond! Het lijkt wel alsof de lupine voor de tuin van het Meisje is gemaakt. Win, win, win.

Lupine zaden

Lupine bloeit van mei tot oktober, als je net als het tuinMeisje de bloemen er steeds uit knipt. Zo voorkom je dat de bloemen zaden vormen. Want hoe mooi lupines ook zijn, ze hebben een nadeel. De zaden van de lupine zijn namelijk giftig. Tenminste de zaden van de vaste lupine die het Meisje in de tuin heeft staan. De Lupinus polyphyllus

Witte lupine

Volgend jaar zaait ze daarom nog een soort lupine. De witte lupine ofwel Lupinus albus. Deze eenjarige lupine heeft het uiterlijk van de vaste lupine, maar van deze lupine zijn de zaden eetbaar. En dan niet eetbaar in de zin van och ja, gaat wel. Nee deze zaden zijn ontzettend lekker. In Portugal krijg je ze als borrelhapje onder de naam tremoços, in Spanje heten ze altramuz. Het is een beetje een gedoe met weken, koken en weer weken van de peulen uit de zaaddozen, maar dan heb je ook wat. Een snack die rijk is aan eitwitten en mineralen. En dat uit de tuin. Het Meisje kan niet wachten.

Ben jij ook altijd op zoek naar hoogte in de moestuin? Dan is dit jouw blog.

hoogte in de moestuin

hoogte in de moestuin

 

 

 

 

 

pinterest

9 Reacties

  1. Pingback: gegrilde courgette in witte balsamico - de Meisjes van de Moestuin

  2. barbara hellemons

    Ik heb weleens gehoord dat muizen gek zijn op lupines.Klopt dit??

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Misschien dat een enkele lupine opgegraven wordt door muizen, maar wij hebben er nog nooit last van gehad. Slakken kunnen wel een bedreiging vormen. Gelukkig alleen in de beginfase. Als de plant eenmaal sterk genoeg is, wordt hij met rust gelaten.
      Succes met kweken. Ze zijn echt de moeite waard.

      Reageren
      1. Barbara hellemons

        Bedankt voor de reactie.Ik ga ze zeker planten.

        Reageren
  3. Suzanne

    Hoi Reny! Toffe website hebben jullie! Ik ben een moestuinier-beginneling. Ik heb ook giftige lupines in mijn (moes-)tuintje, vlakbij mijn kasje en rekken met groente. Weet jij of ik de lupines het beste uit mijn tuin kan verwijderen? Dankjewel alvast voor je reactie!

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank voor het compliment! Ik zou de lupines gewoon laten staan. Alleen de zaden van de plant zijn giftig (dus wel uitkijken als je kinderen of huisdieren hebt die zaden snaaien). De plant zelf is juist weer goed voor de moestuin, omdat hij het gif uit de grond onttrekt.

      Reageren
  4. Suzanne

    Ha Reny, supertof dat je de moeite neemt je kennis met mij te delen. Blij mee! Ik laat ze staan en zal ze eens lekker vertroetelen 🙂 Dankjewel!

    Reageren
  5. p

    Toffe site is dit, kijk er vaak op voor tips.

    Vraagje: ik wil dit jaar witte lupine in de voortuin zetten (met als doel de zaden te gaan eten), maar in de achtertuin staan ook sierlupine (giftig denk ik). Hoe weet je nu zeker dat er niet iets mis gaat met de kruising en dat de zaden van de witte lupine per ongeluk giftig zijn geworden? Of dat er per ongeluk met een lupine in de tuin van iemand anders een verkeerde bestuiving heeft plaats gevonden?

    Ik wil wel namelijk graag nog een paar jaartjes blijven leven ;o)

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Dank je! De sierlupine is inderdaad giftig en dat geldt vooral voor de zaden. Zelf zouden we in jouw geval de zaailingen van het volgende jaar niet eten, maar ook wij zijn misschien te voorzichtig. Met de zaden van je eerste witte lupines kan nog niets aan de hand zijn dus die kun je gewoon eten. Een aanduiding dat er iets mis is met je zaailingen kan de kleur van de bloemen zijn. In dat geval gewoon lekker van de bloemen genieten, maar zeker niet eten.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin