lupines in de moestuin

lupines in de moestuin

Ze moet er altijd nog een beetje aan wennen. Als moestuinMeisje. De moestuin in mei is een nogal kale bedoening. Als ze vanuit haar met bloemen overdekte achtertuin naar de moestuin loopt schrikt ze van de hoeveelheid onbedekte aarde. Schrikt ze van de pietepeuterig kleine plantjes. De moestuin in mei ziet er gewoon nog heel erg bloot uit.

Dat gaat veranderen. Dat weet ze. Een moestuin heeft altijd wat meer tijd nodig dan een siertuin. Meer tijd om hoogte te verkrijgen. Meer tijd om impact te genereren.

Een uitzondering hierop is de lupine. De lupines in de moestuin van het Meisje floreren in mei. Steken in felle kleuren hoog boven de moestuinbedden uit. Recht opgaande forse en fiere bloemtrossen zorgen voor drama en contrast. Maken dat de moestuin er zelfs in mei al gezellig uit ziet. De bloemen zien er niet alleen indrukwekkend uit. De bijen zijn er eveneens dol op. En als ze eindelijk uitgebloeid zijn, dan val je voor de bladeren. Grote handvormige bladeren die na een regenbui nog lang de druppels blijven vasthouden. Als parels in het groen.

Een romantische moestuin zoals de potager  van Rosemary Verey was de droom van het tuinMeisje. Een tuin waarbij eetbaar groen afgewisseld werd met bloemen. Een cottage tuin waar ze de cottage dan maar bij moest denken. Bij voorkeur vol met bloemen die niet alleen maar mooi, maar ook nuttig waren. Lupines in de moestuin voldoen volledig aan de vereisten én aan het beeld.

Lupines in de moestuin

Dit gewas heeft de wonderlijke eigenschap om stikstof uit de lucht te halen en dit in hun wortels op te slaan. Zo heb je geen stikstof bemesting meer nodig. Stikstof bevordert de groei van planten en dat kan het Meisje wel gebruiken op haar zanderige bodem. En laat lupine nu juist weer een voorkeur hebben voor zandgrond! Het lijkt wel alsof de lupine voor de tuin van het Meisje is gemaakt. Win, win, win.

Lupine zaden

Lupine bloeit van mei tot oktober, als je net als het tuinMeisje de bloemen er steeds uit knipt. Zo voorkom je dat de bloemen zaden vormen. Want hoe mooi lupines ook zijn, ze hebben een nadeel. De zaden van de lupine zijn namelijk giftig. Tenminste de zaden van de vaste lupine die het Meisje in de tuin heeft staan. De Lupinus polyphyllus

Witte lupine

Volgend jaar zaait ze daarom nog een soort lupine. De witte lupine ofwel Lupinus albus. Deze eenjarige lupine heeft het uiterlijk van de vaste lupine, maar van deze lupine zijn de zaden eetbaar. En dan niet eetbaar in de zin van och ja, gaat wel. Nee deze zaden zijn ontzettend lekker. In Portugal krijg je ze als borrelhapje onder de naam tremoços, in Spanje heten ze altramuz. Het is een beetje een gedoe met weken, koken en weer weken van de peulen uit de zaaddozen, maar dan heb je ook wat. Een snack die rijk is aan eitwitten en mineralen. En dat uit de tuin. Het Meisje kan niet wachten.

Ben jij ook altijd op zoek naar hoogte in de moestuin? Dan is dit jouw blog.

hoogte in de moestuin

hoogte in de moestuin

 

 

 

 

 

pinterest

4 Reacties

 1. Pingback: gegrilde courgette in witte balsamico - de Meisjes van de Moestuin

 2. barbara hellemons

  Ik heb weleens gehoord dat muizen gek zijn op lupines.Klopt dit??

  Reageren
  1. Reny (Auteur bericht)

   Misschien dat een enkele lupine opgegraven wordt door muizen, maar wij hebben er nog nooit last van gehad. Slakken kunnen wel een bedreiging vormen. Gelukkig alleen in de beginfase. Als de plant eenmaal sterk genoeg is, wordt hij met rust gelaten.
   Succes met kweken. Ze zijn echt de moeite waard.

   Reageren
   1. Barbara hellemons

    Bedankt voor de reactie.Ik ga ze zeker planten.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *