Mandarijnenlikeur

mandarijnenlikeur

De man van de Keuken is een dagje thuis. Aan het werk. Thuiswerken. Hij zou het eerst niet doen. Tenminste, het Meisje wist nergens van. Het Meisje had haar eigen planning voor die dag gemaakt. Schrijven, bellen, koken. Gewoon, van alles wat. In haar eigen tempo. In haar eigen huis. In alle rust. Maar nu is daar de Man. Weg rust.

De Man belt veel. En lang. Logisch, het hoort bij zijn werk. Maar als de Man belt, kan het Meisje niet meer denken. Dat is wel nodig als ze wilt schrijven. Ze kan ook niet gaan telefoneren als de Man dat al doet. Want dan verstaat ze niets. Behalve wat de Man zegt. Maar daar heeft ze geen telefoon voor nodig. Wat ze wel nodig heeft is rust.

Met de laptop onder haar arm, de telefoon in haar broekzak en de hond in haar kielzog gaat ze naar boven. Naar de studeerkamer. Niet dat er veel gestudeerd wordt in die kamer maar de boekenkasten staan er. Dus de benaming leek legitiem. Goed daar zit ze dan. Heerlijk, wat een stilte. Eerst maar even haar mail controleren. Eventjes internetten kan ook heus wel. O, de Moeder van het Meisje belt. Wacht, nu heeft ze trek. Een mens moet ook eten toch? Oké, nu maar weer een poging wagen om verder te werken aan dat voorstel. Of toch maar even de was in de droger doen? Hé, wat is dat nou? Daar komt het oudste keukenKind al weer thuis uit school. Of het Meisje straks even kan helpen met haar huiswerk. Maar eerst wil het kind even ontspannen en wat TV kijken. Op de Tv die in de studeerkamer staat ja. Want beneden is de Man nog aan het werk.

Het Meisje geeft het op. Het is niet haar dag om productief te zijn. Misschien kan ze beter iets anders gaan doen. Zoals de Mandarijnenlikeur proeven die ze een aantal weken geleden heeft gemaakt. Op een productieve dag. Een dag waarop het Meisje het huis helemaal voor zichzelf alleen had.

Voor een 0,7 liter mandarijnenlikeur:

7 mandarijnen  –  1 citroen – 200 gram suiker – 500 ml wodka

Schil de mandarijnen en de citroen dun. Gebruik de schil zonder het wit want dat maakt bitter. Het schillen van de mandarijnen is nog wel even een klusje: niet elke mandarijn laat zich evengoed schillen. Heb je teveel wit aan de schil zitten? Verwijder dit dan zo goed mogelijk met een scherp mes. Doe de schillen in een weckpot. Pers de mandarijnen en een halve citroen uit. Je hebt nu ongeveer 250 ml sap. Doe de suiker en de wodka in de weckpot samen met het sap. Laat de suiker oplossen en laat de likeur een dag of 10 staan. Langer mag altijd! Wanneer je je niet meer kunt beheersen filter je de likeur door een schone pantykous en giet over in een mooie fles!

pinterest

2 Reacties

 1. Do

  Deze is heerlijk!

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   dank je wel! Bij ons is ‘ie op…

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *