mislukte kweeperen oogst

mislukte kweeperen oogst

Het was een heerlijke zomerse avond. Zo een waar we er de afgelopen maanden veel van hadden. De Meisjes zaten met een glaasje in de schaduw van de kweepeer. Boven hun hoofd voltrok zich het wonder van rijpende vruchten. Meegevoerd door het aroma van honing en citroen bedachten ze nieuwe recepten met de oogst, want je kunt kweeperen niet rauw eten. Eerlijk gezegd bedacht het keuken Meisje de recepten en zat het tuin Meisje dromerig voor zich uit te staren. Er kwamen hartige recepten voorbij, drankjes en taarten en het klonk in de oren van het tuin Meisje allemaal even verrukkelijk. Er hingen dit jaar zoveel vruchten in de boom dat ze misschien zelfs wel alle recepten konden maken!

Het had lang geduurd, maar eindelijk was het zover. Een kweepeer is een langzaam groeiende boom die uiteindelijk wel een meter of 8 hoog wordt, maar daar doet hij jaren over. Net zoals het lang duurt voordat je over oogsten kunt nadenken, dus een beetje geduld in deze is wel handig.

Kweepeer bloemen

Het Meisje kocht een aantal jaren geleden in een opwelling een kweepeer. Ze zocht een pruimenboom en kocht een kweepeer. Tja…. Ze had er bovendien helemaal geen plaats voor. En zo kwam de plant in een pot op het balkon terecht. Dat is zeker niet de meest ideale plaats voor een kweepeer. Toch was ze er blij mee. Iedere lenteochtend was dat haar eerste aanblik bij het open van de gordijnen: de bloemen van de kweepeer. Het zijn de mooiste bloemen die ze ooit aan een boom heeft gezien. De bloemknoppen zijn net ijshoorntjes. Wit met een vleugje roze in een perfecte spiraal. Na opening veranderen de knoppen in teer roze porseleinen theekopjes. Het blad is daarentegen mooi donker, groot en stoer.

Wat heeft een kweepeer nodig?

Tot vruchtvorming kwam het alleen niet, dus verhuisde de boom alsnog naar de tuin, waar hij na een aantal jaren groei met zijn wortels het grondwater aan kon tikken. Toch was het niet alleen maar hosanna. Ze had meerdere keren een mislukte kweeperen oogst. Er waren zomers met te weinig zon, zomers met te weinig water of juist te veel. Ook bleek de kweepeer niet tegen onderbeplanting te kunnen dus deze werd verwijderd. Soms mislukte de oogst door een akelige bladziekte die zich openbaarde door lelijke zwarte stippen op het blad, maar het Meisje verwijderde alle aangetaste bladeren met de hand en hield stug vol.

Deze zomer viel alles op zijn plek. Het was warm, het grondwater zorgde voor een regelmatige watertoevoer van de wortels en de boom hing vol met kweeperen, groen en donzig. De recepten van de Meisjes moesten alleen nog even wachten want de vruchten oogst je eind september, begin oktober. Rond die tijd was het Meisje een weekje met vakantie. Bij terugkeer opende ze verwachtingsvol de tuindeur. Een geur van verrotting sloeg haar tegemoet. Gadver! Wat was hier gebeurd?

Een mislukte kweeperen oogst

De meeste kweeperen waren bij de steelaanzet ingescheurd en vandaar uit was een rottingsproces op gang gekomen. Het zou toch niet zo zijn dat ze weer een mislukte kweeperen oogst had? Gelukkig waren nog niet alle vruchten aangetast. Het Meisje verwijderde de aangetaste peren omdat deze misschien de andere vruchten zouden aantasten Het mocht niet baten. Er viel niet één gave rijpe kweepeer te oogsten. Van alle zomerse beloftes kwam bedroevend weinig terecht. Het Meisje had haar zoveelste mislukte kweeperen oogst. Ze moet er nog een beetje van bijkomen. Nu hebben De Meisjes niet alleen geen kweeperen oogst, maar ook geen kweepeer recepten om uit te proberen. Misschien moet ze haar kweepeer alsnog vervangen door een pruimenboom? Ze moet er nog even over nadenken.

Zoek je fruit dat gemakkelijker te kweken is dan kweeperen? Probeer dan eens frambozen. Geen boom, maar een struik en mislukken is niet mogelijk. Je hebt hooguit teveel oogst zoals je in dit blog kunt lezen.

frambozen uit de moestuin
frambozen uit de moestuin
pinterest

2 Reacties

  1. Francien

    Merkwaardig!
    Ik heb al 10 jaar een kweeperenboom in de tuin. Op 1 slecht oogstjaar na ieder jaar tientallen prachtige gave vruchten.
    Wellicht hebben jullie te lang gewacht met plukken of was er een beestje actief..wespennest in de buurt?
    Groet,
    Francien

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      We hebben inmiddels begrepen dat kweeperen het niet goed doen op een zanderige bodem dus dat zou een oorzaak kunnen zijn.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *