moestuin inspiratie uit het buitenland

moestuin inspiratie uit het buitenland

Ze was even vergeten depressief te zijn. Gister was het blue Monday. Volgens een wetenschappelijke formule is dat de meest deprimerende dag van het jaar. De gezelligheid van de feestdagen is achter de rug en je eerste goede voornemens zijn hopeloos mislukt. Dan is het ook nog maandag. De eerste lange dag van de week waarop je je in het donker naar je werk sleept. Als je naar huis rijdt is het alweer donker. De vakanties zijn nog ver weg. De zon ook.

Inmiddels blijkt dat de wetenschap achter deze formule vooral commercieel interessant was voor een reisorganisatie. Fake news voordat het begrip uitgevonden werd.

Reizen als tuinier

Van reizen wordt het Meisje altijd vrolijk. Ze doet dan ook veel moestuin inspiratie op in het buitenland. In de winkels en op de markt onderzoekt ze wat er aan groente, fruit en kruiden ligt. Ze kijkt om zich heen wat er op het land en in de tuinen wordt gekweekt en koopt de zaden ter plaatse.

Cavolo nero nam ze mee uit Italië. Lang voordat het in de Nederlands supermarkten in de schappen lag.  

Lavendel en citroenverbena in haar moestuin waren het gevolg van een langdurig verblijf in Zuid Frankrijk.

De zaden van witte lupine leerde ze als borrelhapje eten in Portugal, en in Stockholm ontdekte ze prachtige alternatieven voor plastic plantenstekers. Hoewel de douane wat meer moeite had met haar aankopen, is ze er na jaren nog steeds blij mee.

Inspiratie uit Italië

Met oud en nieuw waren de Meisjes weer eens in Italië. In het noorden dit keer. Daar lagen in de winkels veel meer verschillende bladgroentes dan bij ons. Terwijl het keukenMeisje zichzelf terug vond tussen rekken vol olijfolie, keek het tuinMeisje haar ogen uit op de groente afdeling. Ze zag spitse rode witlofachtige kroppen met schitterende krullen aan het uiteinde. Rood gespikkelde sla en grote stevige knollen met sierlijk getand blad. Respectievelijk radicchio de treviso, radicchio de castelfranco en puntarelle di galatina. Een witlof soort.

Je begrijpt het al. Het Meisje kwam weer eens met zaden terug van vakantie en heeft inmiddels een moestuinbed gereserveerd voor Italiaanse bladgroente.  

Bijkomend voordeel van opkweken van buitenlandse zaden is dat ze zich later in jaar opnieuw op vakantie waant. Haar hoofd is in Portugal als ze de zaden van de witte lupine plukt, in Zuid-Frankrijk als ze verveine thee zet, en in Italië als ze de zwaardvormige bladeren van de cavolo nero oogst.

Twee vakanties voor de prijs van één. Een onverwachts voordeel van een moestuin en uitstekend voor je ecologische footprint.

Moestuin inspiratie uit het buitenland leidt niet altijd tot succes. Het Meisje lette even niet op en kwam thuis met ibuprofen kleurige zaden.

het Wonder van Venetië
het Wonder van Venetië
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *