oven loempia’s met wintergroente

oven loempia's met wintergroente

De manager van het Meisje vertelde dat zijn kinderen elke dag twee stuks fruit eten en dan geen bananen maar het echte werk.  Kiwi en sinaasappel bijvoorbeeld. Dat zijn vrouw en gewaardeerde wederhelft daar streng op toe ziet. Op de vitamine-inname van de jonge beloftes voor de toekomst. Dit Meisje kon niets anders doen dan zuchten. Hoewel ze, als ze heel eerlijk is, niet heel veel mist aan de periode dat haar eigen oogappeltjes schattig en gehoorzaam waren, is hun eetpatroon er wellicht wel een van. Toen zij verzuchtte dat haar kinders inmiddels buitenshuis leven op chips, hamburgers en chocolade kreeg ze een meewarige blik van de overkant van het bureau toegeworpen. Zoveel onkunde op opvoedkundig gebied was maar moeilijk te geloven. Laat staan het overdenken waard dat zulk een doem scenario op termijn zijn eigen toekomst zou binnenwandelen.

Ja, het Meisje gelooft dat wel. Dat zo’n somber toekomstperspectief vol eten uit pakken en zakken een waar schrikbeeld is voor de opgroeiende ouder. Dat je wanneer je de puberkamer betreedt, je struikelt over de lege verpakkingen en de prullenbak vol zit met keurig door het Meisje gesmeerde boterhammen. Deze werkelijkheid is langzaam zichtbaar geworden en nu kan het Meisje niets anders meer doen dan hopen dat er na de pubertijd weer een andere kentering komt. Een nieuwe weg naar lekker en gezond eten met ruimte voor chocola én kiwi’s.

Voorlopig blijft het Meisje haar best doen om puber en ouder tevreden te stellen qua eten. Soms is dat iets waar de ouders blij van worden, soms iets waar de pubers eens een keer geen lang gezicht bij trekken. Vandaag maakt het Meisje iets waarvan ze hoopt dat iedereen er blij van wordt: oven loempia’s met wintergroente, geserveerd met chilisaus, ook van de Meisjes. Een hoog gehalte fastfood-gevoel voor de jeugd maar in de oven bereidt ter compensatie voor de ouderen. Het Meisje zal dit gerecht alvast doorspelen aan de vrouw van de manager. Ze weet zeker dat die er over een jaar of tien ook heel blij van wordt. Hoewel ze natuurlijk niet zo lang hóeft te wachten.

RECEPT

Wat heb je nodig:

een pak filodeeg – 400 gram fijn gesneden wintergroenten, zoals diverse soorten kool, prei of wortels, in hele dunne reepjes gesneden. Leuk het een beetje op met paprika en taugé en een vers pepertje eventueel – 2 teentjes geperste knoflook – 1 kleine gesnipperde ui – eventueel 75 gram gerookte kipfilet in dunne reepjes – sap van een halve citroen – 1 eetlepel ketjap manis – 1 blokje groentebouillon – 1theelepel korianderpoeder –  1 eetlepel gemberpoeder – olijfolie

Laat de vellen filodeeg ontdooien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Begin er op tijd mee want het duurt wel even.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe in een hapjespan 3 eetlepels olie. Bak hierin de knoflook, ui, gember- en korianderpoeder en wrijf het bouillonblokje fijn en er doorheen. Voeg het citroensap en de ketjap toe. Gebruik een beetje versgemalen peper. Bak nu de groentes in de kruidenolie gaar. Als je taugé hebt, voeg dat dan als laatste toe. Bovendien komt er veel vocht van vrij. Giet dan alle groentes goed af wanneer ze gaar zijn en laat alles even afkoelen. Daarna voeg je nog de gerookte kipfilet toe.

Leg een vel filodeeg over de breedte op het aanrecht en snijd doormidden. Anders krijg je hele grote loempia’s! Smeer de randen van het vel in met olijfolie. Leg in het midden van het vel wat vulling, ongeveer 2 tot 3 eetlepels. Je merkt snel genoeg wanneer je te veel of te weinig vulling gebruikt. Vouw nu de onderste helft van het fillo-vel over de vulling en rol even over de vulling zodat deze mooi compact en gelijkmatig wordt. Vouw dan de zijkanten iets naar binnen.  Bestrijk deze nieuwe hoekranden ook met de olijfolie. Rol de loempia dan van onder naar boven op. Leg de loempia met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit voor de overige loempia’s totdat je vulling op is. Bak de loempia’s in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 a 20 minuten goudbruin en knapperig.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *