pittige zure sperzieboontjes

pittige zure sperzieboontjes

Het keukenMeisje is van de planning. En dus is ze volop bezig met het kerstmenu. Ze weet ook wel dat ze daar rijkelijk vroeg mee is, maar; liever te vroeg dan blinde paniek een dag van te voren. Een ander voordeel van plannen is dat je alles wat je van te voren kunt maken al klaar hebt staan. Op de dag zelf trek je het dan zo uit de kast of vriezer. Zo kun je ook voorkomen dat iedereen er met kerst op z’n paasbest uitziet en jij als enig warm en verhit, zonder make up en je haar nog in een staartje, aan de dis verschijnt. Nee echt, plannen heeft voordelen. Het enige is dat je je aan de planning moet houden.

Nu had het Meisje bedacht dat het ook leuk is om een ‘foodgift’ te maken. Stel dat je ergens uitgenodigd wordt om te komen eten, dan kun je iets meenemen wat je zélf hebt gemaakt. In een handomdraai, maar dat zeg je er dus fijn niet bij. En iets wat je met zorg zelf hebt bereid is altijd een mooi cadeau vindt het keukenMeisje. De boontjes zijn net een soort van augurkjes: knapperig, licht zuur en een beetje pittig. Je kunt ze bij de borrel eten of bij je hoofdgerecht als je de haricots verts hebt laten verbranden in de oven omdat je aandacht even bij de hertenbiefstuk of je kibbelende familieleden was blijven hangen. En het allermooiste is dat het nog geen tien minuten werk is en in de kerstkleuren heeft! Nou, veel beter kan het niet worden toch?

Dit heb je nodig:

een jampot of ander leuk potje – 100 ml water – 150 ml goede witte wijnazijn – 1 theelepel zeezout – 2 theelepels rietsuiker – ongeveer 60 mooie sperzieboontjes, de boven-  en onderkant verwijderd – 2 kleine teentjes knoflook in dunne plakjes – 1 rode peper in reepjes – een paar takjes dille

Doe in een pannetje het water, de azijn, suiker en zout en laat even rustig aan de kook komen , draai dan het gas uit. Schik in het potje de boontjes met de knoflook, peper en dille tot een mooi plaatje en giet er het azijnmengsel overheen. Draai de dop dicht nu de azijn nog warm is. Dat is alles! Zet het potje in de koelkast en wacht minimaal 1 dag  met eten. Je kunt de groente ongeveer 1 maand bewaren maar als het goed is lukt dat niet…

Het leuke van dit recept is dat als je geen dille in huis hebt je gerust verse tijm of een ander lekker kruid kunt gebruiken. Of neem eens sjalotjes in plaats van knoflook of voeg een beetje mosterdzaad toe. Wees creatief!

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *