romige citroenpasta met daslook
Wildplukken. Hoewel hip en happening heeft het keukenMeisje er niet echt affiniteit mee. Ze heeft het wel eens geprobeerd hoor. Bier van paardenbloemen klinkt leuker dan het smaakt en ze heeft de soep van zevenblad afgeslagen. Na een jeugd vol met brandnetelsoep (met zand!) heeft ze haar portie gratis groen wel naar binnen gekregen dacht ze zo.
En toch zijn er op elke regel uitzonderingen. En een uitzondering maakt ze graag voor daslook. Dit gratis groen is namelijk een heerlijke smaakmaker. Goed voor in je kruidenboter, om olie smaak te geven of om je eigen kruidenzout te maken. De olie staat in de maak en het zout op het programma.
Maar voor nu maakten we deze simpele maar smaakvolle en romige citroenpasta met daslook. Terwijl je pasta kookt wok je de daslook en maak je de citroensaus. Dus niet alleen lekker, maar ook snel op tafel. En goedkoop, zeggen ze als grapje bij het Meisje thuis. Lekker en goedkoop.
romige citroenpasta met daslook voor 4 personen
500 gram Linguine – 250 ml room – 100 gram daslook – 1 citroen – peper en zout – scheutje olijfolie – 1 teentje knoflook – optioneel 2 gesneden bosuitjes en wat geraspte Parmezaanse kaas
Zet een pan met ruim water en zout op middelhoog vuur. Laat het water aan de kook komen en kook de Linguine volgens de aanwijzing op de verpakking.
Was de daslook in ijskoud water, laat uitlekken en dep droog. Snijd in grove repen. Pel de knoflook en snij fijn. Was de citroen goed met warm water. Droog af en rasp de schil van de citroen fijn en vang op in een bakje. Pers de citroen uit.
Zet een pan op middelhoog vuur. Doe er een scheutje olijfolie in en bak de gesneden daslook en de knoflook gedurende een minuut of drie met wat peper en zout. Roer totdat de look zacht is. Voeg dan de citroenzest (de fijn geraspte schil) en de room toen en laat aan de kook komen. Laat de saus in een minuut of 8 een beetje indikken en blijf af en toe roeren. Voeg als laatste het citroensap toe. Begin met 1 eetlepel en voeg naar smaak meer toe.
Roer de afgegoten pasta door de saus. Bestrooi eventueel met in ringetjes gesneden bosui en bestrooi met Parmezaan.
Ook een goed, gemakkelijk en smaakvol idee zijn deze spinazie en daslook panbroodjes