rozenjam

rozenjam

De rozen bloeien weer, maar wat zijn ze laat! Het zal te maken met het waardeloze, koude voorjaar. Gelukkig zijn er nu rozen om het gemoed op te krikken. Die geuren die zijn toch hemels? Zelf heeft het Meisje altijd het gevoel dat ze rechtstreeks een Arabisch sprookjesrijk in wordt gekatapulteerd. Toch houdt ze niet van rozenstruiken in de tuin. Bij anderen staan ze prachtig, maar het is net als dat ene geweldige jasje dat bij je vriendin geweldig staat maar bij jou…nou ja, gewoon niet jij maakt. Dat heeft het Meisje met  struikrozen. In haar tuin zijn ze te aanwezig, te competitief waardoor ze de aandacht afleiden van de buurplanten.

Maar het Meisje houdt wel van de geur van rozen. De oplossing lag in het aanplanten van klimrozen. Daar, in de lucht, kunnen ze alle aandacht trekken die ze willen. Extra voordeel is dat ze op deze manier tevens diepte en hoogte aan de tuin geven.

Na een vakantie van de Meisjes in Turkije raakte het tuinMeisje verslingerd aan rozenjam. Eenmaal thuis vroeg ze zich af of rozen die zo overweldigend ruiken ook heerlijk zouden smaken? Dat bleek zo te zijn. De allerlekkerste rozen uit haar tuin is de klimroos Rosa Zépherine Drouhin, Knalroze. Dubbel gevulde bloemen. Knalgeurend. Een geur waarbij parfum maar bleekjes afsteekt.

Rozenjam maken

Op internet vond ze een recept maar dat was te zoet. Dat heeft ze in de loop der jaren een beetje aangepast. Neem een kleine pan en zorg dat de bodem bedekt is met je favoriete rozenblaadjes. Vul dit aan met 1 dl water en laat het geheel een nacht staan. De smaak van de rozenblaadjes trekt zo in het water.

Breng de volgende dag het rozenwater aan de kook en voeg150 gram halfzoete geleisuiker toe. Dat is genoeg voor 1 jampotje. Tijdens het koken blijven roeren. Als de suiker opgelost is, roer je er nog 1 eetlepel citroensap doorheen. De jam flink laten doorkoken totdat je ziet dat de substantie iets dikker wordt. Dat duurt ongeveer 3 minuten. Giet daarna de jam over in een gesteriliseerde pot met deksel. De pot kort omgedraaid laten staan zodat de overtollige lucht uit de pot kan ontsnappen. Na 5 minuten weer neer zetten en verder af laten koelen.

O ja. Doe de schoteltest. Als je denkt dat de jam klaar is, laat je een druppeltje op een koelkastkoud schoteltje vallen. Als de jam stolt is deze klaar. Zo niet dan kook je nog even verder. Jarenlang heeft het Meisje haar vrienden opgezadeld met potten stijfsel. Andere jaren weer met het tegenovergestelde: veel te dunne jam die zo van je beschuitje afliep, wat een enorme kleverige bende opleverde. Daar zeiden ze al die tijd niets van.  Daar zijn het vrienden voor.

 

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: rozenkoekjes - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *