rozenkoekjes

Rozenkoekjes

Het keukenMeisje heeft heel wat mislukkingen op haar naam staan. In vele gedaantes ook helaas. Maar een groot deel van die mislukkingen wordt vertegenwoordigd door de groep ’goede ideeën van het meisje’. En dan nog niet eens de “waarom dacht ik dat het een goed idee was dat zeggen/ dat aan te trekken, daarheen te gaan”. Nee, de grootste groep rampen komt uit de categorie: “dat kan het Meisje zelf ook!”. Oftewel: het Meisje was op zoek naar hobby’s.

Vaak komt zo’n wanstaltige aanval van creativiteit voort uit zuinigheid. Ja, echt. Zo zag het Meisje jaren geleden leuke kleurige gehaakte poefs. Voor heel veel geld bij een hippe, Amsterdams kinderwinkel. Natuurlijk bedacht ze dat ze dat zelf ook kon. Dus ze kocht goedkope poefs met de bedoeling zelf een overtrekje te haken. Daarna Googelde ze waar ze tegenwoordig nog een handwerkwinkel kon vinden die binnen een straal van 20 kilometer van haar woonplaats was en waar ze een goede collectie ouderwetse katoen op voorraad hadden. Dus niet van die bolletjes synthetische zooi.

Voor een klein fortuin kocht ze katoen in de gewenste kleur en een selectie haaknaalden. Voor het afgerekende bedrag had ze bijna net zo goed dat setje uit die überhippe kinderwinkel kunnen halen. Het Meisje praatte het voor zichzelf goed door te zeggen dat ze het materiaal herhaaldelijk zou gebruiken en dat het dus een goede investering was.

De poef is nooit afgekomen. De katoen nooit opgebruikt. Het Meisje heeft wel een leuke tijdsbesteding gehad, even dan. Maar het resultaat? Bedroevend. En zo gaat het vaker bij het keukenMeisje. Ideeën genoeg maar de uitvoering hapert. Des te leuker is het als een spontane ingeving wél goed uitpakt. Een prachtig voorbeeld daarvan zijn deze rozenkoekjes. Een verassende hit op de workshops van de Meisjes. Geurig, smaakvol en mooi om te zien. En het leuke is dat jij deze bijzondere rozenkoekjes heel gemakkelijk zelf kunt maken. Zonder daar eerst een fortuin voor te hoeven uitgeven of te bedenken dat je daar best je eigen draai aan kunt geven. Het mag natuurlijk wel, wat eigen creativiteit aanbrengen. Maar je weet hoe het afloopt…

Voor ongeveer 20-25 rozenkoekjes

300 gram bloem – 150 gram fijne kristalsuiker – 8 gram vanillesuiker – 250 gram roomboter – 1 ei – 200 gram poedersuiker – handje rozenblaadjes – rozenwater (van Nielsen-Massey) – 3 eetlepels kraanwater – snufje zout – halve citroen

Doe de bloem, suiker, snufje zout en vanillesuiker in een kom. Snij de boter in blokjes en doe erbij. Snij nu met twee messen de boter in hele kleine stukjes. Voeg het eidooier toe en probeer zo snel mogelijk tot een samenhangend deeg te kneden. Eventueel voeg je wat snippers gedroogde rozenblaadjes toe. Rol het deeg in huishoudfolie en leg ongeveer 30 minuten in de koeling.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Steek met een vormpje of een klein glaasje ronde vormpjes uit. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze in 15 – 20 minuten lichtbruin. Haal ze met een spatel of met bakpapier en al van het bakblik en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen voordat je ze glazuurt. Bewaar ze voordat je ze gaat glazuren in een goed afsluitbare trommel.

Voor het glazuur klop je het eiwit los en licht schuimig. Voeg dan het poedersuiker en een theelepel rozenwater toe en het sap van de halve citroen. Voeg geleidelijk het kraanwater toe. Begin met 1 eetlepel water en zorg dat je glazuur niet te dun wordt. Smeer de bovenkant van je koekjes gelijkmatig af met het glazuur en garneer met verkruimelde rozenblaadjes.

Nog niet genoeg van rozen? Bedenk van de zomer dan dat je heel goed je eigen rozenjam kunt maken.

rozenjam

rozenjam

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *