rozenregen

rozenregen

Het regent rozen in de tuin. Een rozenregen terwijl het Meisjes helemaal niet van rozen houdt! Nou ja niet. Hier moet ze een nuancering aanbrengen. Ze houdt niet van rozen in de siertuin. Wel van de smaak van rozen. Klimrozen blijken een uitstekende oplossing te zijn. Zo kan ze haar tuin uitbreiden met het luchtruim, hoeft ze zich niet aan de heftige aanwezigheid van rozen te storen en heeft ze tevens een dak op haar tuin en hoogte geeft weer meer spanning aan het ontwerp van de tuin. Kortom: win, win, enz.

Haar rozenregen komt dus letterlijk uit de lucht vallen. Rozen hoeven niet altijd in een siertuin te staan. Juist in een moestuin zijn rozen een aanwinst. Rozen zorgen voor een instant romantische sfeer in een tuin die verder volledig op productie is gericht. Het Meisje kan ze dan in de moestuin ook meer waarderen dan in de siertuin. In de moestuin krikken ze je gemoed op als de dag regenachtig en sacherijnig is. En dan die geuren! Die zijn toch hemels? Sluit je ogen en je bevindt je rechtstreeks in een Arabisch sprookjesrijk.

Eetbare rozen

De geur is niet de enige reden om rozen in je moestuin te zetten. Rozen zijn eetbaar. Nu zijn er meer eetbare bloemen om te kweken, maar de meeste zijn eh…ja… te eten. Lekker is anders. Dit in tegenstelling tot rozen. Rozen eet je voor je plezier. In het algemeen geldt: hoe meer geur de roos heeft, hoe smakelijker hij is. Het smaakpalet van rozen is groot. Rozen kunnen kruidachtig, bitter, honingzoet of juist naar citrus of peper smaken.

Kies je net als het Meisje voor klimrozen? Dan kun je kiezen voor doorbloeiende rozen of een roos die één, hooguit twee keer per jaar in je tuin opvlamt. Een roos die de hele zomer bloeit en lekker kruidig smaakt is de roos Zweibrücken. De kleur houdt het midden tussen paars, donkerrood en heeft zelfs een zweem blauw.  Qua smaak is Zépherine Drouhin onze absolute favoriet. Knalroze met dubbel gevulde bloemen. Bij de geur van de bloemen steekt zelfs parfum bleekjes af. De smaak is zacht verfijnd en zoet.

Rozen oogsten

Kies een biologisch gekweekte roos als je met rozen gaat koken. Je wilt tenslotte zeker weten dat rozen het enige ingrediënt zijn. Om te oogsten knip je de hele bloem uit de struik. Daarna trek je voorzichtig de blaadjes uit de bloemen. De witte basis van de bloem is meestal een beetje bitter. Rozen bloeien niet allemaal tegelijk. Je kunt rozen dus blijven oogsten. Het voordeel van deze regelmatige rozenoogst is dat je de bloei van de struik daarmee verlengt. Knip je vaak de bloemen uit de roos dan reageert de roos daarop door meer bloemknoppen aan te maken. De rozenregen houdt aan. Ideaal.

Een goede bemesting is belangrijk. Laat in de winter en vlak na de bloei vertroetel je je rozen met een dosis mest. Als je daarvoor een speciale rozenmest gebruikt hoef je niet na te denken over hoeveelheden stikstof, calcium of magnesium. Je moet het jezelf niet moeilijker maken dan het is.

Krijg je al zin om rozen te proeven? Maak dan deze heerlijk zomerse vlierbloesem-rozen champagne.

Vlierbloesem en rozen champagne
Vlierbloesem en rozen champagne
pinterest

2 Reacties

  1. Margaret

    Vorig jaar roze likeur gemaakt. Van de damascener roos. Het is belangrijk om te plukken voor zonsopgang, dan is de kracht het grootst.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Heerlijk! Dat zijn de allerlekkerste rozen.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *