rode bessen likeur

rode bessen likeur

Deze hele zomer lang delen we een aantal artikelen met je uit ons boek: ‘kweken, oogsten, koken en eten’. Omdat we super trots op zijn op onze tips, trek krijgen van de recepten en de prachtige foto’s van Marleen van Es willen laten zien!

Rode bessen likeur

In het eerste begin, toen de Meisjes net begonnen met tuinieren hadden ze een overvloed aan aalbessenstruiken op hun kleine tuintje. Aalbessen, verzuchtten ze. Wat móet je ermee? Best lekker natuurlijk, maar ze wisten eigenlijk niet hoe ze de bessen moesten verwerken. En nu denken ze , aalbessen.. hadden we er maar meer van! Want de aalbessen-sinaasappel likeur is toch wel een van de favorieten van de Meisjes. Licht zoet maar ook met een klein bittertje van de sinaasappelschil. En die helder rode kleur, Koninklijk gewoon. Dus doe als een Meisje, maak rode bessen likeur en vang de smaak van de zomer in een flesje. 

Rode bessen likeur (met sinaasappel)

Ingrediënten: 500 g rode, schone en geriste, (rode) aalbessen – 300 g suiker – schil van 1 schone, biologische sinaasappel – 1 vanillestokje in de lengte doorgesneden – 300 ml of 250 ml water – 300 ml pure alcohol óf 600 ml wodka, óf (graan) jenever, maar probeer voor de pure alcohol te gaan.

Was de bessen, maak ze een beetje droog en doe ze in een weckpot van 1 liter.  Kneus ze een beetje zodat het sap vrijkomt. Schil de sinaasappel met een dunschiller en doe de schil samen met het vanillestokje bij de bessen in de pot. Voeg dan de (pure) alcohol toe en zet de pot ongeveer een maand weg. Je mag de bessen ook langer laten staan, er kan niets mee gebeuren. Wanneer je zin en tijd hebt zeef je de bessen, het vanillestokje en de sinaasappelschil eruit. Plet de bessen nog zoveel mogelijk, er komt nog veel drank uit. Zet dan een steelpannetje op het vuur met het water en de suiker. Laat de suiker oplossen en de siroop volledig afkoelen. Voeg de afgekoelde suikersiroop toe aan de bessen-alcohol en giet over in een mooi flesje. Wil je hele mooie heldere likeur? Zeef de vloeistof dan door een schoon (!) pantykousje. 

Wij drinken deze likeur het liefste ijskoud uit de vriezer, net als Limoncello. Maar de likeur is ook perfect als basis voor een spoom, met een bolletje sorbetijs of als cocktail aangelengd met Prosecco. Of toch maar gewoon zo?

Nog meer goede ideeën? dit rode bessen ijs is ook super lekker.

Aalbessen ijs
Aalbessen ijs

pinterest

7 Reacties

  1. Ivan Van Bouwel

    juist geproefd en al spijt dat we zoveel rode bessen hebben weggegeven volgend jaar meer likeur maken superlekker

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      herkenbaar!

      Reageren
  2. Jolanda

    Vraagje als je pure alcohol gebruikt, moet je dan nog extra water toevoegen?
    Ik heb nu aan de aalbessen alleen met 300ml alcohol toegevoegd.

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      na verloop van tijd voeg je de suikerwater toe, dus gaat goed!

      Reageren
  3. Jolanda

    Vraagje als je pure alcohol gebruikt, moet je dan nog extra water toevoegen?
    Ik heb nu aan de aalbessen alleen 300ml alcohol toegevoegd.

    Reageren
  4. Henriette Friesen

    wij hebben een weck sap ketel hierin stoom je als ware de vruchten die je wil en tap je de sap af in flesjes. een ketel met onderaan een pan met water, daarop staat een pan met aftapkraantje en daarin hangt een vergiet waar de vruchten met suiker in komen, dit staat in zijn geheel te koken op een pitje afhankelijk van wat er aan vrucht of groente in zit hoelang het dan kookt. Mijn moeder maakte hier 30 jaar geleden vruchtensappen mee.
    Zou het lukken om bijvoorbeeld bij de vruchten sinaasappelschil en vanillestokje te leggen en dan de suiker er over heen te strooien en dit dan te “stomen” tot sap en later de wodka toe te voegen?
    iemand hier ervaring mee?

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Henriette,
      dat klinkt alsof dat moet lukken maar zeker weten doen we het niet. Heb je het inmiddels geprobeerd? We zijn wel nieuwsgierig naar het antwoord!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *