sla
Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag het hoofdstuk “sla”.
Sla
Sla mag gewoon niet ontbreken in je moestuin of op je balkon. Er zijn zo ontzettend veel soorten sla en ook nog eens zoveel manieren om deze groente te kweken, dat er altijd wel een soort voor jou bij is: sla als krop, pluksla dat alleen blad vormt of veldsla dat in kleine bosjes bij elkaar staat. Onze favoriet is roodbruine romaine sla. Mooi in de tuin en mooi op je bord. Het verschil met sla uit de winkel is reusachtig. Verse sla is zoveel smaakvoller dan sla uit de schappen en gelukkig is het heel gemakkelijk te kweken.
Allereerst bepaal je wat voor sla je gaat zaaien en wanneer je wilt oogsten. In de antiquarische Engelse tuinencyclopedie die wij af en toe raadplegen, gaat het er heel anders aan toe. Destijds diende je tot maart elke maand te zaaien. Daarna om de twee weken tot augustus, waarna je weer over ging op het ritme van maandelijks zaaien. Zo had je elke maand van het jaar verse kropsla.
Dat gaat ons een beetje ver. Zoveel sla hebben we nu ook weer niet nodig. En zeker niet alleen kropsla. De andere soorten zijn minstens net zo lekker en vaak zelfs mooier dan groene kropsla.
Zaaien
Welke soort je ook kiest. Het zaaien is altijd gemakkelijk Een kropsla heeft ongeveer 30 centimeter nodig om in de rondte te kunnen groeien. Bladsla kun je lekker dicht op elkaar zaaien. Zaai in een rijtje. Dan zie je vrij snel wat groente wordt en wat onkruid. Bedek de zaden met een dun laagje aarde en zorg voor voldoende vocht. Na één tot twee weken steken de zaailingen hun hoofdjes boven de grond uit.
Uitdunnen
Begin niet te snel met uitdunnen. Het kan zijn dat je de opbrengst nog moet delen met slakken. Als de plantjes iets groter worden, haal je alsnog de zaailingen eruit die te dicht op elkaar staan. Gooi ze niet weg, want ook deze plantjes zitten al bomvol smaak.
Het oogsten is zo mogelijk nog gemakkelijker dan het zaaien. Als je kropsla kweekt, dan snijd je na ongeveer twee maanden de hele krop boven de grond af. Bladsla knip je af zodra het blad eetbare proporties heeft. Houd het hart in stand, dan maakt de plant vanzelf weer nieuw blad aan.
Maak je eigen gemengde sla
Zelf gemengde sla kweken is helemaal leuk. Neem bijvoorbeeld verschillende soorten bladsla of meng bladsla eens met rucola, snijbiet of mosterdblad. Er is alleen één nadeel. De zaden hebben allemaal verschillende afmetingen. Sla zaad is minuscuul klein en fluffig. Rucola zaad handafrollend rond en piepklein. Snijbietzaad groot en bonkig. Dat mengt niet lekker als je aan het zaaien bent. Wij gooien alle zaden samen met wat zand in een glazen pot. Even goed schudden en de zaden zijn goed gemengd. Nu kun je ze gemakkelijk uitzaaien.
Veel of weinig ruimte, er is altijd wel een slasoort om te kweken die bij jouw omstandigheden past. Veldsla bijvoorbeeld. Samen met frambozen en avocado maak je eenvoudig een heerlijke zomerse salade.
Wat heerlijk allemaal en leuke tips ….
Dank je wel!