vergeten aardappels

vergeten aardappels

Hoe kon dat haar gebeuren? Waar zat ze met haar hoofd? Wat ongelooflijk dom. Ze was het gewoon vergeten. Vergeten aardappels te poten. Ze kan er allerlei excuses voor aandragen, maar dat is niet interessant. Het resultaat is het enige dat telt.

De aardappels zijn inmiddels niet vergeten te groeien. Hebben een enorme voortplantingsdrang en dat snapt het tuinMeisje. Wie heeft dat tenslotte niet?

Het groeiproces van aardappels

In een normaal tuin jaar ziet het groeiproces van aardappels er als volgt uit:

Begin april poot het Meisje haar aardappels. Zodra de planten een centimeter of tien boven de grond staan kiepert ze er nog wat aarde overheen. In tuinderstaal heet dit aanaarden. Dit aanaarden bevordert de stengelgroei onder de grond en dus de aardappeloogst. Zodra het loof begint af te sterven, oogst ze haar aardappels.

Vervolgens eet ze alle aardappels op, behalve ze de kleinsten. Die bewaart ze. Stopt ze in een dichte envelop die ze op een donkere plaats bewaart. In april gaan deze krieltjes weer de grond in en is de cyclus rond.

Ratte d’Ardeche

Behalve nu. In juni staan aardappels normaal gesproken al in bloei. Nu heeft ze de envelop pas in juni ontdekt. Beschaamd, maar ook nieuwsgierig opent ze de envelop. Dit kan niet waar zijn! De aardappels waren gewoon gaan groeien. Zonder licht. Lange witte tentakels kronkelen uit de envelop. De eerste vertakkingen zijn al zichtbaar. Het is altijd goed om aardappels voor te laten kiemen. Maar dit is echt een beetje overdreven.

Wat nu? Het zijn Ratte aardappels. Ratte d’Ardeche. Dit soort vindt het Meisje het allerlekkerst. Vastkokend, klein en met een licht nootachtige smaak. En één nadeel. Ratte aardappelen behoren tot de middel late en late rassen.

Vroege, middel late en late aardappelen

Als vroeg of laat een aanduiding zou zijn voor het moment van planten, had het Meisje geen probleem. Helaas. Of een aardappel vroeg of laat is, zegt iets over de tijd die de plant erover doet om een optimale oogst te bereiken. Vroege aardappelen kun je na ongeveer 90 dagen oogsten. Late aardappelen na zo’n 150 dagen.

Het Meisje rekent uit dat ze haar vergeten aardappels dus pas in oktober kan oogsten. Misschien vriest het dan al en daar kunnen aardappels niet tegen. De vorst zet het zetmeel van aardappels om in suiker. Dan smaken ze niet zoals zoete aardappels. Nee dan zijn ze gewoon vies.

Optimistisch als ze is, gaat toch proberen haar aardappels nog te poten. Ze plant haar vergeten aardappels in een pot. Dat heeft ze al eerder gedaan, zoals je hier kunt lezen.  Mocht koning winter dit jaar vroeg arriveren kan ze de pot altijd nog in de schuur zetten. Dit gaat lukken. Ze weet het zeker. Duimen jullie mee?

Heb je zin om weer eens iets anders te eten met aardappelen? Maak dan eens deze heerlijke aardappel kroketjes.

aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij een moestuin in de schaduw? Dan zijn aardappels ideaal om te kweken. Zoals je in dit blog kunt lezen.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *