wortels oogsten

wortels oogsten

Het Meisje is gek op het uitpakken van cadeautjes. Als kind kon je haar niet blijer maken, dan door haar veel pakjes uit te laten te pakken. Grote pakjes. Kleine pakjes. Dat deed er niet toe. Het ging om de opwinding van het uitpakken. Dat deed ze vervolgens tergend langzaam. Alleen maar om de spanning voor zichzelf te vergroten.

Dezelfde spanning voelde ze toen onlangs de gestorte terrazzo vloer onder het beton vandaan kwam. Het leek heel lang, helemaal niet goed te komen. Sterker. Eigenlijk werd de vloer elke dag een beetje lelijker. Volgens de terrazzo man moest het Meisje gewoon geduld hebben. En vertrouwen. Ook dit cadeautje werd ergerlijk langzaam uitgepakt. Pas op de laatste dag verscheen, onder een enorme hoeveelheid blubber vandaan, haar nieuwe vloer. Het was een plaatje. Echt het wachten waard. En het vertrouwen.

In de tuin vindt het Meisje niets zo spannend als het oogsten van wortelgroente. Je stopt vroeg in het jaar wat zaadjes diep in de grond. Dunt ze na verloop van tijd wat uit zodat ze elkaar niet in de weg zitten, en daarna zie je heel lang niets. Alles zit onder de grond. Boven de grond vormt zich een gezellig plukje groen, maar wat zich in het donker afspeelt? Je hebt geen idee. Ook hier is vertrouwen een groot goed. En geduld. Tot het moment dat je wortels kunt oogsten. Dan pas blijkt of de combinatie van geduld, vertrouwen en af en toe wat water, geleid heeft tot perfecte wortels.

Wortels in de grond

Meestal niet. Wortels uit je eigen tuin zijn nooit helemaal recht. Ze hebben namelijk een lichte bodem nodig, zonder obstakels. Vindt de wortel onderweg naar beneden een barrière, en dat hoeft maar een steentje of een takje te zijn, dan groeit hij daar al omheen. Heb je de wortels teveel voeding gegeven, dan vermenigvuldigt hij zichzelf en eindig je met sterk vertakte korte worteltjes. Ook jammer.

Dit voorjaar heeft het Meisje haar toch al lichte zandgrond voor de zekerheid gezeefd. Zij wilde ook wel eens rechte wortels oogsten.

Om de wortelvlieg op afstand te houden heeft ze de wortels tussen de afrikaantjes en de sjalotten gezet. Afrikaantjes verspreiden een geur waar de wortelvlieg niet van houdt. Het lijkt haar tenslotte niet prettig om een nest jongen in een omgeving op te laten groeien waar het onvoorstelbaar stinkt.

Aan de andere kant van de rij wortels komen de sjalotten te staan. Dat heeft een tweeledig doel. Uien verdrijven de wortelvlieg en wortels verdrijven de uienvlieg. Met deze combinatieteelt heeft ze nergens bestrijdingsmiddelen voor nodig. Ja. Het Meisje is goed bezig.

Wortels oogsten

Nu kan ze haar ongeduld echt niet langer bedwingen. Ze weet dat ze nog kan wachten tot vlak voor de eerste nachtvorst, maar ze is te nieuwsgierig. Voorzichtig voelt ze met haar vinger onder de aarde. De bovenkant van de wortel lijkt een goede grootte te hebben. Er moet zelfs een steekvork aan te pas komen om de wortels voorzichtig uit de grond te trekken.

Langzaam komen ze tevoorschijn. Lange, rechte oranje wortels. Dat was waar ze op had gehoopt. Dat was haar nog nooit eerder gelukt. Een goede voorbereiding, geduld en vertrouwen. Het is geen garantie voor een mooie oogst. Maar soms komt het gewoon goed. Dat zijn de momenten om te koesteren.

Wist je trouwens dat je van het loof heel gemakkelijk pesto kunt maken? Hoe je dat doet lees je hier.

pesto van wortelloof en basilicum

pesto van wortelloof en basilicum

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *