zaaien van pastinaken

zaaien van pastinaken

Ze moet nu toch echt opschieten want anders is ze te laat. Zoals wel vaker. Het gaat nu eenmaal niet altijd zoals het Meisje het gepland heeft. Zo weet ze dat ze al in april had moeten beginnen met het zaaien van pastinaken. Maar ja. Toen had ze het druk. Werkte veel. Maakte lange dagen. Ging nog een paar dagen met vakantie. Ze moest al die stress toch een beetje compenseren.

Alles leuk en aardig, maar soms moet er in de moestuin iets gebeuren. Wel beschouwd vindt ze dat nog het meest irritante aan een moestuin. Hoe klein de tuin ook is. De tuin heeft zijn eigen ritme. Het Meisje moet zich daaraan houden. Of ze er nu tijd voor heeft of niet.

Nu is het dus hoog tijd voor het zaaien van pastinaken. Pastinaken zijn namelijk ongelooflijk trage groeiers. En dat niet alleen. Het ontkiemen van het zaad duurt eveneens een eeuwigheid. Zo lang, dat je denkt dat het zaad niet op komt. Eigenlijk al vergeten bent dat je pastinaken gezaaid hebt.

De grond

Pastinaken kunnen lang worden. Dat betekent dat ze diep de grond in duiken. Net als bij wortels zullen pastinaken uit je eigen tuin dan ook nooit helemaal recht zijn. Er zit altijd wel een obstakel in de bodem waar ze omheen groeien. Je kunt daartoe de grond eerst afgraven, zeven en weer teruggooien, maar je kunt er ook van genieten dat jouw pastinaken zich helemaal aan jouw grond hebben aangepast. Jouw wortels uit jouw terroir. Jouw wortels die je overigens ook als afrodisiacum kunt gebruiken, mocht je daar behoefte aan hebben.

Zaaien van pastinaken

Pastinaakzaden zijn gemakkelijk te zaaien. De zaden zijn groot en plat waardoor je ze, in tegenstelling tot andere zaden, vast kunt pakken en in de aarde kunt leggen. Zaai de zaden in een recht geultje met een afstand van ongeveer 5 centimeter. Nu komt de grote truc. Zaai tegelijkertijd radijsjes in hetzelfde geultje. Tegen de tijd dat de pastinaken opkomen, heb jij je radijsjes al geoogst. Een dubbele oogst van één stukje grond. Dat is nog eens efficiënt tuingebruik!

Als het niet regent geef je de eerste periode water. Pastinaakzaden hebben vocht nodig hebben om te kunnen ontkiemen.

Als de pastinaken na een paar weken opkomen, dan kun je ze uitdunnen. Houd een tussenafstand aan van 10 centimeter. Zeker als je een kleine tuin hebt. Is je tuin groter, dan houd je de zaaiafstand aan die op het pakje staat, 15 centimeter.

Wachten op pastinaken

Nu volgt het grote wachten. Daar waar de meeste groente na 3 maanden oogstbaar is, doen pastinaken er bijna 6 maanden voordat ze geoogst kunnen worden. 6 Maanden! Maar dan heb je ook wat. Een mooie dikke wortel. Niet feloranje, maar decent beige. De smaak is iets notiger dan wortel. Met een vleugje anijs. Heerlijk als chips uit de oven.

pastinaak chips met tijm en zeezout
pastinaak chips met tijm en zeezout

Het Meisje weet het. Als ze nu zaait kan ze haar pastinaken pas half november oogsten. Gelukkig is pastinaak winterhard. Soms vallen het ritme van de tuin, en het ritme van het Meisje wonderwel samen.

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *