zelf munt likeur maken

munt likeur maken

Af en toe zijn de Meisjes van de Moestuin meer de Meisjes van de Drankkast. Het keukenMeisje is namelijk dol op likeurtjes maken. Gek genoeg is ze niet dol op het drinken ervan. Dus heeft ze altijd een geheime voorraad paraat.

Soms is zo’n fles likeur niet zomaar in de voorraadkast belandt. Zo maakte het Meisje eens jaren geleden een likeur met chocola en munt. Of koffie en munt, maar zoiets in ieder geval. De cacao moest oplossen, de munt macereren en dat zal ook wel voor de koffiebonen gegolden hebben.

Toen het tijd werd om de likeur te filteren had het Meisje een flesje bruine drab. Het rook enigszins naar.. nou ja naar niets bijzonders eigenlijk. Teleurgesteld zette ze de fles ergens achterin de kast weg om ‘m vervolgens te vergeten.

Maanden later, na een lange en gezellige avond tafelen haalde het Meisje alle flessen likeur tevoorschijn die ze had gemaakt. Het was tijd voor een proeverij. De bovengenoemde fles had ze inmiddels omgedoopt in ‘heksenlikeur’ en schonk ze als laatste in om te laten proeven. Wat bleek? De tijd had de drank goed gedaan en de heksenlikeur werd door de gasten geprezen. Nog steeds donker van kleur maar de smaken waren wonderlijk goed gecombineerd.

Waarmee het Meisje maar wil zeggen dat tijd soms onontbeerlijk is en uiterlijk niet altijd alles zegt. Laat je dus niet afschrikken door de gifgroene Dreft kleur wanneer je zelf munt likeur wilt maken. Bovendien geeft de kleur in dit geval de smaak prima weer: een lekkere, frisse, groene munt likeur. En deze drank kun je binnen een week serveren. Een heerlijke afsluiter voor een zomerse avond.

Zelf munt likeur maken

300 ml water – 300 ml alcohol 95% – 300 gram suiker – schil van 1 citroen – 35 gram muntblaadjes

Wanneer je geen 90/95% alcohol hebt kun je ook wodka gebruiken. Houdt in dat geval de verdeling 400 ml wodka en 200 ml water aan.

Haal de blaadjes van de takjes en was ze. Laat uitlekken. Maak eens siroop door de suiker met het water en de citroenschil voor een minuutje of tien langzaam te laten koken. Roer af en toe en zorg dat alle suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen en meng met de alcohol en de munt. Bewaar 2 tot 5 dagen in een afgesloten pot. Filter daarna door een zeef en giet over in een mooie fles.

Bewaar de munt likeur in de vriezer en schenk na het eten ijskoud in kleine borrelglaasjes.

Ben je toch bezig met likeur maken? Het is ook wel weer tijd voor een flesje Limoncello.

recept voor Limoncello
pinterest

12 Reacties

  1. Nancy

    Hallo meisjes, waar halen jullie 95% alcohol vandaan? Groetjes Nancy

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Nancy, je kunt alcohol goedkoop in Italie halen. In Belgiƫ is het ook vrij verkrijgbaar. In Nederland online, horeca groothandels of de beter slijter.

      Reageren
  2. Arend Bisschop

    Hallo,

    Waarom in de vriezer, je kunt het toch ook gewoon bewaren?

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      ja zeker! maar net als Limoncello vinden wij de drank ijskoud lekkerder.

      Reageren
  3. Hilde Terry

    Na het bottelen geeft het nog een mooie groene kleur,helaas na enkele dagen kleurt de drank vies en bruinachtig. Heb al van alles geprobeert. Fles in de diepvries,in de koelkast,of niet koelen en met zilverpapier rond de fles gewoon de kast in,helaas blijkt telkens na enkele dagen de mooie groene drank verandert in een bruine drank.

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      ja dit is helaas herkenbaar. Gelukkig wordt de smaak niet minder. Kleine hoeveelheden maken is dan het advies.

      Reageren
  4. Paul

    Een oplossing is de munt in de pure alcohol met het citroen schilletje laten macereren gedurende 1 week. Dat zeven.

    Daarna de suiker stroop maken naar de verhouding en na afkoelen samenvoegen.
    Let op 96% alcohol mengen met evenveel suikerstroop levert een alcohol percentage op van 48%
    Dus de suikerstroop mag denk ik wel 2 keer zo veel zijn als de gezeefde alcohol.
    (net wat je lekker vindt, maar likeur moet minimaal 23 % alcohol bevatten om het goed te bewaren.)
    Dat laat je zeker 3 weken donker staan en dan zie je dat het bruine deel naar de bodem is gezakt en de groene kleur bovenin zit. dat dus aftappen en het bruine drabje onderin weg doen.

    Mijn kleurtje blijft netjes behouden.
    Kijk maar op insta:@smaek_en_ambacht.

    Reageren
    1. fulvio

      hallo paul
      heb dat ook aan de hand gehad , ik ga het nu proberen op jou manier en dat lijkt mij het beste manier , zoals limoncello .
      ik dacht dat dat kwam door het te laten invriezen .
      bedankt voor de tip !!!!
      groetjes
      fulvio

      Reageren
    2. Janine

      Heb bovenstaande uitgevoerd maar 3 weken later is alles helaas bruin en zit er totaal geen laagje onderin.

      Reageren
      1. Amber (Auteur bericht)

        wat jammer. Helaas verdwijnt de kleur inderdaad, bij ons ook.

        Reageren
  5. Marianne

    Wij hebben deze gemaakt, maar is echt veel te sterk om zo te drinken.

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      het is wel een straf drankje ja, net als limoncello. Maar ijs en ijskoud lekker stroperig..een klein glaasje , heerlijk! Of als basis voor een cocktail.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *