bessen oogsten

bessen oogsten

Het valt niet altijd mee om een lui tuinMeisje te zijn. Ook luiheid kost tijd. Tijd die je later weer terugverdient. Dat wel. Maar je moet eerst tijd steken in het doorgronden van het proces. Daarna kun je zien welke stappen je over kunt slaan, samenvoegen of versnellen. Het was niet voor niets dat Steve Jobs steevast een paar luie mensen in dienst nam in zijn fruit concern. Deze werknemers ontdekten altijd snellere manieren om een klus te klaren.

Dat is in de moestuin niet anders.

Luiheid in de moestuin

Ook daar zijn gigantisch veel klussen die gemakkelijker en sneller kunnen, maar het duurt even voordat je daar achter bent. Je probeert alles eerst op de traditionele manier om daarna een versnelling in te zetten.

Als luie tuinier is het handig om je tuin zo in te richten dat je weinig werk hoeft te verrichten. Fruit is daarvoor bij uitstek geschikt. Het Meisje kweekt dan ook een veel fruit. Aalbessen in het rood en wit, maar ook zwarte bessen, peren, morellen en zelfs kweeperen. Dit zijn allemaal kleine boompjes of struiken waar je, behalve snoeien en bemesten, weinig aan hoeft te doen. Omdat het keukenMeisje van al dit fruit fantastische drank maakt, snijdt het mes aan twee kanten. Het tuinMeisje kan én lui zijn én drankjes proeven die met haar eigen oogst zijn gemaakt.

En daar komt nu net het minst favoriete moment van het Meisje om de hoek kijken. Het oogsten. In juni en juli zijn de aalbessen rijp. De rode meestal iets eerder dan de witte. Ze kunnen vrij lang aan de struik hangen voordat ze bederven, dus die klus kan ze ook nog even voor zich uit schuiven, maar op een gegeven moment moet ze eraan geloven. Dan moet het gebeuren. Dan moet ze bessen oogsten.

Bessen oogsten

De aalbessen hangen in trosjes aan de struik. Het oogsten van aalbessen komt erop neer dat je de trosjes aalbessen bovenaan bij het steeltje vastpakt en van de plant aftrekt. Meestal doet ze dit samen met de man van de moestuin. Zelf heeft ze er weinig geduld voor. Dat gefriemel tussen de bladeren. De man is geduldiger, dus samen is het minder erg.

Maar nu heeft het Meisje ontdekt dat het allemaal toch gemakkelijker kan. Iemand anders had een versnelling van het proces bedacht. Via De Wiltfang kreeg ze met de post een bosbessenplukker. Nu zijn dat de enige bessen die het Meisje niet kweekt, maar daar liet ze zich niet door weerhouden. De rode aalbessen werden de eerste bessen waar ze de bessenplukker voor ging gebruiken. Wat een verademing. Waarom wist ze dit niet eerder? Het plukken van de bessen gaat op deze manier vele malen sneller dan met de hand.

De bosbessenplukker bestaat uit een soort kam en een houten bakje. Met opwaartse bewegingen haal je voorzichtig de kam langs de struik. De trosjes met bessen blijven zo in de kam hangen en vallen in het opvangbakje. Het is een beweging alsof je de struik tegen zijn haren in strijkt.

Als de aalbessen goed rijp zijn, vallen zelfs alleen de bessen in het bakje, en blijven de takjes aan de struik hangen. Dan hoef je in de keuken niet nogmaals de bessen door je handen te laten gaan. Wat een efficiency.

Alleen de trosjes die diep in de struik verborgen zitten krijgt ze met de plukker niet te pakken. Deze laat ze aan de man over, maar ze neemt zich voor om haar aalbessenstruik, deze winter in een meer open vorm te snoeien en wat minder hoofdtakken te laten staan.

Binnenkort zijn de witte aalbessen aan de beurt en daarna de zwarte bessen. Het Meisje kan niet wachten. Op deze manier wordt het nog eens haar lievelingsklus, bessen oogsten.  

De bosbessenplukker is via deze link te koop bij De Wiltfang voor €7,95,- De plukkam werd het Meisje toegestuurd om deze uit te proberen. Het Meisje beschrijft in dit blog haar eigen mening.

Heb jij al aalbessen geplukt en heb je zin om er een drankje van te maken? Dit is het allerlekkerste recept met aalbessen.

aalbessen likeur met sinaasappel
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin