kip met sinaasappel en zure kersen

kip met sinaasappel en zure kersen

‘Ik weet het wel hoor’, zei het keukenKind,’ je hebt afgesproken met een jongen!’ Verschrikt staarden het Kind en het Meisje elkaar aan. Het Kind omdat ze zich ineens realiseerde dat het Meisje wel van een zekere leeftijd is en dat de term ‘jongen’ waarschijnlijk beter aangepast kan worden naar ‘man’ of ‘meneer’. En het Meisje dacht alleen maar: waaat?? Ze stond namelijk wel net klaar om te vertrekken naar haar afspraak. Gekleed in een fijne joggingbroek en een slobberig t-shirt. Perfect om haar collega Meisje te helpen op de tuin. Toegegeven, de Man van het tuinMeisje was ook betrokken in de afspraak maar zelfs het keukenKind weet dat er geen sprake is van een amoureuze driehoeksverhouding.

Na een ongemakkelijk moment gingen beiden hun eigen weg. Het Meisje werkte op de moestuin de gekregen opdrachten af: bessen oogsten, water geven en zo meer van die goed delegeerbare taakjes. Ondertussen besprak ze samen met de Man van de Moestuin de mogelijkheden om de morellen te verwerken. De tuinMensjes hebben namelijk een boom vol morellen  en de Man kon de lokroep om ze te plukken niet weerstaan.

Maar, wat maak je nu met die zure kersen? Natuurlijk, je kunt ze inmaken in brandewijn. En dat is echt een heel goed idee. Verder waren ze het erover eens dat jam, siroop en clafoutis dankbare recepten zijn voor de zure kersen. Maar verrassender is om eens kip met sinaasappel en zure kersen te maken. Bijna net zo verrassend als de uitspraak van het keukenKind, bijna….

morellen

Kip met sinaasappel en zure kersen

4 kipfilets – grof zeezout – verse peper – 250 ml verse sinaasappelsap – 1 eetlepel honing – olijfolie – 4 takjes verse rozemarijn – 2 teentjes knoflook – 250 gram krieken

Was de kipfilet en dep droog. Besprenkel met wat zout. Doe in een kom het sinaasappelsap samen met de honing, peper en zout en een scheutje olijfolie. Meng even en doe de kip erbij. Zorg dat de kip helemaal in het sap ligt. Laat dit voor tenminste 30 minuten marineren. Wanneer je de kip lang van te voren wilt marineren zet de kom dan in de ijskast maar haal de kip er ongeveer een half uurtje voordat je wilt gaan koken uit.

Was de krieken en ontpit ze. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in. Bak de kipfilets aan beide kanten bruin. Pel de teentjes knoflook en snij ze in grove stukken. Bak ze even mee met de kip, samen met de helft van de rozemarijn. Giet er dan de sinaasappelmarinade overheen en verdeel de ontpitte kersen over de kip. Hou een paar kersen over om later mee te garneren. Zet het vuur laag. Laat de kip in ongeveer 15 minuten garen. Haal de filets er dan uit en laat de saus op hoog vuur even inkoken.

Bestrooi voor het serveren nog even met wat zout en verse peper en garneer met een takje rozemarijn en de achtergehouden krieken.

Vind je ook niet dat alleen al de bloemen de zure kers waard zijn?

morel

pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *