zomerblog: kapucijners kweken

zomerblog kapucijners kweken

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: kapucijners kweken.

Ze zou het moeten doen. Zorgen dat het huis elke week schoon is. Haar sociale contacten beter onderhouden. Meer boeken lezen en dat dan niet in de vakantie compenseren door een enorme tas vol boeken mee te nemen. Ze zou ook niet op dat moment moeten ontdekken dat ze eigenlijk een e-reader had moeten kopen, waar de Man al maanden op aan heeft gedrongen.

Ze zou op Netflix de series moeten zien waarvan de recensies haar zijn bevallen. Of eindelijk die vakantiefoto’s eens bij elkaar in een mapje op haar computer zetten.

Juist zij zou dat moeten doen. Omdat ze zo ontzettend gestructureerd en georganiseerd is. Ze is een Meisje met een lijstje. Voor alles. Maar als ze al deze lijstjes af zou moeten werken komt ze tijd te kort. En dus valt er elke dag weer iets van het lijstje af. Zijn er activiteiten die niet eens op een lijstje voorkomen, waardoor het er helemaal bij inschiet. Ramen lappen bijvoorbeeld. Of elke week peulvruchten eten omdat dat zo gezond is. Terwijl ze gek is op bonen en ze zich vaak voorneemt deze elke week op het menu te zetten. Ja. Dat zou ze moeten doen. Maar ze doet het niet.

Gelukkig heeft ze een moestuin die haar eraan herinnert dat ze bonen kan eten. Kijk. Dat had ze namelijk wel op haar lijstje gezet. Bonen zaaien. Een beetje aan de late kant, maar toch. Ze kent haar eigen tekortkomingen.

Kapucijners kweken

Het tuinMeisje kweekt meerdere soorten peulvruchten, en van al die bonen zijn verse kapucijners het lekkerst. Echt het allerlekkerst. Bovendien zijn verse kapucijners bijna niet te koop. Dat maakt ze helemaal bijzonder.

Kapucijners kweken is super gemakkelijk. Ze ontkiemen razendsnel en kunnen goed tegen kou. Zodra de temperatuur een paar graden boven 0 is kunnen ze al de grond in. Ze hebben wat nukken maar daar kan het Meisje prima mee leven. Net als met haar eigen tekortkomingen.

Het eerste probleem is dat vogels de jonge plantjes heerlijk vinden. Wil je niet delen, dan scherm je ze af met een net tot ze ongeveer 30 centimeter hoog zijn.

Ook zijn ze nogal slierterig. Het Meisje kweekt Blauwschokkers en dat zijn hoge bonen. Je moet ze dus op een rek naar boven geleiden. Daar vallen ze na elke storm weer vanaf waarna je ze opnieuw vastzet. Anders wordt het een warboel. Daarvoor belonen ze je met de mooiste bloemen die er in de moestuin bestaan.

Kapucijners oogsten

Als de paarse peulen dik genoeg zijn en nog steeds hun grijze glans hebben, knip je ze met een schaartje af. Eet ze bij voorkeur nog dezelfde dag. Dan zijn ze het lekkerst.

Bij het doppen van de kapucijners ontdek je de laatste hindernis. Je handen worden pimpelpaars van het doppen. Dop ze dus met handschoenen aan, dan heb je er geen last van.

Na de oogst knipt het Meisje de planten af zodat het wortelstelsel in de grond blijft zitten. Kapucijners halen namelijk, stikstof uit de lucht die ze via hun wortelknolletjes naar de grond transporteren. Dat is goed voor de grond want stikstof bevordert de groei van de planten. Volgend jaar komen de blad- en stengelgroentes in deze moestuinbak te staan. Tenminste. Als ze zich aan haar lijstje houdt.

Het Meisje eet deze week kapucijners. Zonder lijstje. Gewoon omdat de natuur haar eraan heeft herinnerd.  

De kapucijners staan volgend jaar op een andere plek in de moestuin omdat we wisselteelt toepassen in de moestuin. Hoe dat precies werkt lees je in dit blog.

plannen maken voor de moestuin
plannen maken voor de moestuin
pinterest

2 Reacties

  1. Henk

    Dank je wel voor dit i spirerend schrijven over de kapucijner.

    Reageren
    1. Reny (Auteur bericht)

      Hallo Henk, Dank voor je compliment. Dat doen we graag.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *