zomerblog: kruidenzaden oogsten

kruidenzaden oogsten

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: kruidenzaden oogsten.

Het Meisje is gek op zaad. Het liefst zo veel mogelijk verschillende soorten. En nee, dat heeft niets met polyamorie te maken of andere vormen van …nou ja, laat maar. In die hoek moet je het niet zoeken.

De kruiden in haar moestuin zijn uitgebloeid, dus is het tijd voor het oogsten van kruidenzaad. De herfst is een uitstekende tijd voor het oogsten van kruidenzaden. En een goed moment om kruiden te drogen.

Het Meisje oogst zaad van haar doorgeschoten groentes en kruiden. Af en toe laat ze een plant bloeien. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar je hebt meteen gratis zaad voor de oogst van volgend jaar. En gratis is nu eenmaal de favoriete prijs van het Meisje. 

De groentezaden gebruikt ze om volgend jaar opnieuw groente mee te kweken. Dan heeft ze fijn biologisch en duurzaam zaad. Zo is de cirkel rond in haar mini biotoop.

Kruidenzaden oogsten

Voor de kruidenzaden is het altijd maar de vraag of ze het volgende voorjaar halen. Het Meisje gebruikt ze namelijk in de keuken. Mosterd, dille, venkel, koriander of zaden van lavas (de maggiplant) zijn heerlijk om in gerechten te verwerken. Wacht tot ze helemaal rijp zijn. Sommige zaden rammelen dan in hun zaaddozen. Bij andere zie je dat ze al op de grond vallen.

Na het oogsten moeten ze alsnog goed gedroogd worden. Tijdens dat proces kan er van alles misgaan. Voor je het weet heb je een bundeltje schimmel in je keukenkastje staan en ben je weer een illusie armer. 

Verzamel de zaden als ze droog zijn. Dus niet nat van de ochtenddauw of van de regen. Knip de zaden van de plant en stop ze in een papieren zak. Het Meisje gebruikt daar enveloppen voor. Die heeft ze altijd bij de hand. Schrijf de naam van het zaad op de envelop, want eenmaal droog zijn er zaden die verdomd veel op elkaar lijken.

Bewaar het zaad voorlopig op een donkere en droge plaats. Schuur, garage, kast of zolder zijn allemaal prima plekken om het te bewaren. Als de zaden maar goed kunnen drogen en op een plek liggen waar je ze niet vergeet. Dat overkomt het Meisje regelmatig, maar ja, ze is dan ook blond.

Zaden schonen

De droogtijd is veeleer te kort dan te lang. Controleer de zaden dus goed. Als ze bros zijn, en tussen je vingers verkruimelen, zijn ze droog. De volgende stap is even een klusje. De zaden moeten geschoond worden. Ze zijn inmiddels van het steeltje gevallen en zitten onderin de envelop. Maar daar ligt ook nog heel veel fluf bij. Gedroogde blaadjes. Delen van de bloemen, vliesjes. Dat komt allemaal niet ten goede van de smaak van je kruiden.

Dit schonen kun je met de hand doen. Niet te hard blazen helpt ook. Spreid ze uit op een dienblad en scheid zaad van gruis. Saté prikkers zijn hiervoor heel handig gereedschap. Als het zaad heel klein is kun je ook een zeef gebruiken. Dan blijft het stof achter in je zeef en kun je het zaad opvangen. Nu is het klaar om een plaats in je keukenkastje te krijgen en kun je er heerlijke recepten mee maken. Zo krijgt dat dorre bruine zaad een tweede leven. Snap je nu dat het Meisje gek is op zaad?

Met zelf geoogst venkelzaad is je venkel oogst voor volgend jaar gegarandeerd. Maar het kan ook een onverwachtse uitkomst bieden als je in de keuken in paniek raakt zoals je in dit blog kunt lezen.

venkelzaad
venkelzaad
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *