zomerblog: aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo

Het is vakantie en De Meisjes schrijven een boek. Daarom herhalen ze hun favoriete blogs nog een keer voor je. Om dubbel van te genieten. Dit keer het zomerblog: aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo.

“Ik snap jou niet hoor” zei de Man van de Keuken tegen het Meisje. Ze was namelijk net naar de markt geweest en had een buitensporig aankoop gedaan door twee flinke moten verse tonijn te kopen. Lekker dacht ze, even grillen en dan met zwarte olijven tapenade en de sla van het tuinMeisje. Bovendien lag er ook nog een mooie fles wijn koud. Eigenlijk vond het Meisje zelf dat ze heel goed bezig was. Maar de Man had daar kennelijk toch andere ideeën over. “Als je daar dan toch bent, bij de visboer, dan neem je toch ook wat lekkere schelpjes en mosseltjes mee? Maken we een mooi sausje met saffraan en room erbij en een smeuïg pureetje. Waarom eten we nou nooit zo als in een restaurant ?”

Eh, tsja. Daar zat het Meisje met haar goede gedrag en haar goede intenties. Thuis eten zoals in een restaurant klonk haar erg vermoeiend in de oren. Bewerkelijk ook. Maar vooral vermoeiend. Terwijl ze alleen maar een lekker, simpel hapje wilde eten. Goed, die puree waar de Man om vroeg, die kon ze nog wel verzorgen. De rest moest hij er maar bijdenken. Of de volgende keer zélf een sterrenmenu op tafel zetten.

Dus daar zat de familie Keuken even later aan tafel. De gegrilde tonijn was heerlijk en niemand at de puree. Maar het Meisje bedacht zich dat ze daar wel iets lekkers mee kon maken de volgende dag. Het tuinMeisje had immers al rucola geoogst, en zou dat geen geweldige combinatie zijn, aardappelkroketjes met rucola en basilicum mayo? Ze vond het een gerechtje restaurant-waardig. Zo zou de Man dan toch nog thuis eten zoals in een restaurant. Alleen een dagje later.

Dit heb je nodig voor ongeveer 12 kleine kroketjes:

400 gram aardappelpuree – 2 eieren, gesplitst – 100 gram geraspte parmezaan – 75 gram rucola – panko of gewone paneermeel – bloem – 20 gram basilicum – 2 tot 3 flinke eetlepels mayonaise, het liefste zure zoals Hellmans – 1 citroen – peper, zout – olie om te bakken

Hak de rucola fijn in de keukenmachine. Schep de puree erbij, samen met de geraspte kaas en twee eidooiers. Meng even goed. Maak van het puree mengsel gelijke kroketjes en laat ze opstijven in de vriezer. Maak de kroketjes niet te groot, ze groeien nog door de panko laag!

Wanneer de kroketjes tenminste half bevroren zijn rol je ze licht door de bloem. Klop het teveel af. Klop de eiwitten licht op en rol daar de kroketjes doorheen en daarna door de panko. Herhaal dit proces. Zet ze daarna koud weg tot gebruik.

Voor de mayonaise hak je de basilicum heel fijn. Meng met klein scheutje olijfolie, wat peper en zout en een scheutje vers citroensap. Schep daarna de mayonaise er doorheen.

Bak de kroketjes gaar in de frituur voor een minuut of 2,3. Anders kun je ze ook in een flinke laag olie in een hoge pan bakken, draai dan regelmatig.

Deze sambal van aardappel en gele peper is ook een fijn aardappel recept. En super lekker op je bara of roti!

sambal van aardappel en gele peper
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *