appel notenbrood

appel notenbrood

Gezondheid, het kan zo’n item zijn. Zeker in deze tijd waarin het pijnlijk duidelijk wordt dat niet alles in je eigen handen ligt. Dus wat we eraan kunnen doen om gezond te blijven, moeten we doen toch? 

Al lang voordat Corona haar intrede deed was een van de keukenKinderen geïnspireerd door een Insta-influencer.  Sit ups, hoela-hoop, hardlopen, planken en meer oefeningen waarvan het Meisje zelf al bij het opnoemen ervan moe wordt. Of een blessure voelt. 

Maar een actief leven alleen was niet genoeg voor het Kind. Gezonde voeding was key. Daarom wilde ze bij wijze van uitzondering graag mee boodschappen doen met het Meisje. Gezellig, zo’n moeder-dochter uitje. 

De keukenMeisjes dartelden door de supermarkt, beiden met een eigen mandje om te vullen. Omdat ze in een groothartige bui was gaf ze geen restricties mee voor de aankopen die het Kind wilde plegen. 

Bij de kassa aangekomen zag ze biologisch, ecologische, plantaardig en ongebrand voorbijkomen. Wat dus ongeveer neerkomt op een verdubbeling van het weekbudget. Maar een Meisje zeurt niet, draagt de financiële last op haar brede schouders. Alles voor de gezondheid van je kinderen niet?

In eerste instantie ging biologisch en plantaardig nog wel op. Maar er waren zekere producten aangeschaft die het Kind toch liever niet bliefte. Dus het Meisje moest wat creativiteit aanwenden. Maar ook zij geeft af en toe de voorkeur aan een E-nummer of tenminste een gebrand nootje.

Dus toen duidelijk werd dat het Kind inmiddels van ongebrand weer overgestapt was op gefrituurd moest het Meisje iets doen met de left-overs. Weken keken die ongebrande noten haar aan. Tot ze bedacht dat de noten een verrijking zouden zijn op het appelbrood wat ze af en toe maakt. En zo werd het appel notenbrood geboren. Een brood wat smaak als een cake. En echt super influencer –waardig is doordat het ongebrande en vetvrij is. Maar gelukkig voor ons ook heerlijk smaakt!

Appel notenbrood

 225 gram zure room (of dikke yoghurt) – 200 gram suiker – 2 eieren – 250 gram bloem – 2 theelepels bakpoeder – ½ theelepel baking soda – snufje zout –  1 theelepel vanille extract – 1 theelepel kaneel – fijn geraspte schil van 1 citroen –  2 zure appelen, fijn gesneden – 150 gram noten, grof gehakt – eventueel een beetje vloeibare honing

 Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in. Schil en snij de appels in dunne plakjes. Besprenkel met een snufje kaneel. Meng in een kom de zure room of yoghurt met de suiker en het vanille extract. Klop er dan 1 voor 1 de eieren doorheen. Voeg dan de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de citroenschil toe. Als laatste schep je de appels erdoorheen met ¾ deel van de noten. Schep het beslag in de ingevette vorm. Verdeel het restant van de noten erover en druk ze een beetje in het beslag. Bak het appel notenbrood in ongeveer 50 minuten gaar. Laat afkoelen voordat je het brood uit de vorm haalt.  Als je wilt kun je nog een beetje vloeibare honing over de noten doen.

Denk je nu: leuk, zo’n puberKind heb ik wel , maar hoe kom ik aan een appel? Daar weet het tuinMeisje dan weer raad mee!

een appelboom op je balkon

pinterest

4 Reacties

 1. Lidy

  Hoe groot is de bakvorm??

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   gewoon een standaard cakevorm!

   Reageren
 2. Alies

  De binnenkant bleef vrij vochtig maar smaak is wel erg lekker. Volgende keer wat langer in de oven?

  Reageren
  1. Amber (Auteur bericht)

   Hi Alies,

   ja dat kan. Elke oven is anders natuurlijk. Beste is om altijd even in de gaten te houden hoe het met je baksels gaat, en te prikken met een sateprikker om te controleren of je cake gaar is.

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress PopUp Plugin