sperziebonen

sperziebonen

De Meisjes schrijven een boek. Dat wist je waarschijnlijk al. Daar zal het Meisje het niet nog een keer over hebben. Wel over de gevolgen hiervan, namelijk dat ze terug moet kijken. Laat dit nu net niet haar sterkste kant zijn. Ze heeft meestal anderen nodig om zich gebeurtenissen uit het verleden te herinneren. Namen van toenmalige collega’s en klasgenoten te reproduceren of vakantieherinneringen op te halen. Dergelijke informatie zit ergens verstopt op een duister plekje in haar hoofd. Diep begraven, samen met allerlei andere overbodige wetenswaardigheden. Overbodig, want het is al gebeurd. Niets meer aan te doen, niets meer mee te maken. Voorwaarts gaat ze. Leven in het nu en hooguit een beetje in de toekomst.

Dit is geen wijsheid, dogma of spirituele leerweg. Het is hoe het in haar hoofd werkt en dat kan in de praktijk best ingewikkeld zijn. Zoals nu bijvoorbeeld. Het Meisje moet nadenken over haar favoriete groentes, kruiden en fruit. Informatie vergaren en oude blogs herlezen.

Terugkijkend en bladerend kwam ze erachter dat ze nog nooit een blog heeft gewijd aan haar aller favorietste gewas om te kweken: sperziebonen. Hoe is het mogelijk. Terwijl ze elk jaar sperziebonen in haar moestuin heeft staan. Elk jaar andere, want er is geen gewas dat je in zoveel verschillende soorten, maten en zelfs smaken kunt kweken. Ze kan zichzelf wel voor haar hoofd slaan. Ze weet hoe je sperziebonen moet kweken, ze heeft jarenlange ervaring, maar ze houdt alle kennis voor zichzelf. Dat moet anders.

Stokbonen of stambonen

Het eerste onderscheid zit in de lengte van de plant. Er zijn hoge bonen die tot ver boven je hoofd uitgroeien en er zijn lage bonen waarbij je diep moet hurken om te kunnen oogsten. De eerste zijn stokbonen, waarbij het ezelsbruggetje is dat je er een stok naast moet zetten om de hoge bonen te geleiden. De tweede soort zijn stambonen of struikbonen. Deze naam onthoudt het Meisje omdat ze groeien aan een klein struikje dat hooguit 50 centimeter hoog wordt.

Beide types hebben zo hun voor- en nadelen. De voorkeur van het Meisje gaat uit naar stokbonen. Deze bonen zorgen voor instant hoogte in de tuin. Je moet ze steunen en daar een rek voor maken, maar dat geeft juist mogelijkheden voor variatie. Je kunt ze omhoog laten slingeren op een wigwam of op een van bamboestokken gefabriceerde pergola. Of bouw een toegangspoort naar je moestuin. Als je ruimte hebt kweek je sperziebonen in lange rijen. Heb je een kleine moestuin dan zet je ze op meerder piramides in de moestuin. Zo ziet je moestuin ziet er elk jaar anders uit en heb je de foto’s om je eraan te herinneren hoe het er ook alweer uit zag.

Sperziebonen kweken

Dan de kleuren van sperziebonen. Dit gewas trakteert je op de meest uiteenlopende en gevarieerde bloemkleuren. Soms in één kleur maar vaker nog in twee prachtige contrasterende of juist perfect uitgebalanceerde kleuren in dezelfde nuance. Alsof ze het modebegrip ton sur ton uitgevonden hebben.

Na de bloei volgt de oogst die echt bijna niet mis kan gaan. Je kunt hooguit te veel bonen hebben om tijdens de oogstperiode op te eten. Zelfs dan is er geen nood. Laat ze hangen aan de plant en ze drogen vanzelf in. Als je ze dopt zie je dat ze zijn getransformeerd in gedroogde bonen zoals je ze je uit de supermarkt kent. Door ze in wat water te weken worden ze weer eetbaar. Heb je daar geen zin in? Dan haal je de gedroogde bonen uit de schil en gebruik je ze als zaaimateriaal voor het volgende jaar.

Is dat dan misschien ingewikkeld, het zaaien? Welnee. Je kunt alleen te vroeg zaaien. Sperziebonen kunnen niet tegen vorst dus na half mei zaai je de bonen meteen in de volle grond. Als je ruimte hebt druk je rond elke stok 6 bonen een centimeter of 4 de grond in. Heb je een kleine tuin dan stop je 12 bonen in de grond. Probeer een onderlinge afstand van 5 centimeter aan te houden. Zo kan iedere boon zich ontwikkelen tot een volwaardige plant.

Altijd maar doorgaan is dus zeker niet de beste optie in het leven. Soms moet je stilstaan, lezen, herinneren en genieten van de momenten die zijn geweest. Van terugblikken leer je ook nog eens veel. Veel meer dan het Meisje dacht.  

Je kunt bonen ook heel goed kweken in een pot. Omhoog leiden kan dan op een super simpele manier zoals je in dit blog kunt lezen.

kapucijners leiden
kapucijners leiden
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *