Citroenverbena cake met zwarte bessen

Citroenverbena cake met zwarte bessen

Deze zomer delen we een aantal hoofdstukken uit ons boek met je. Gewoon omdat we super trots op zijn op onze tuintips, trek krijgen van onze recepten en je kennis willen laten maken met de prachtige foto’s van Marleen van Es. Geldt dat ook voor jou? Ons boek “kweken, oogsten, koken en eten” is online te koop maar ook in je lokale boekhandel. Vandaag een recept uit het hoofdstuk ‘verveine’.

Heel eerlijk, wij kenden het gebruik van Verveine (citroenverbena) eigenlijk alleen als thee. Met als toppunt van creativiteit Verveine ice- tea. Afgelopen zomer zagen we een berg verveine thee van bijna 2 meter in een museum liggen. Daar was verveine geen thee maar kunst. Daar begrepen wij overig niets van. Wij vinden verveine pas kunst als we het kunnen eten of drinken. Bij voorkeur beiden. Met als hoogtepunt onze verveine cake met zwarte bessen. Smaakvolle kunst waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Citroenverbena cake met zwarte bessen (1 standaard cakevorm)

200 g boter- 200 g suiker – 1 citroen – 4 eieren – 1 tl vanille-extract – snuf zout – 180 g zelfrijzend bakmeel – 150 g bessen plus handje voor versiering – 4 eetlepels verse verveine blaadjes 

Voor het glazuur: 60 g poedersuiker) – tl vanille extract – 1-2 eetlepels citroensap (genoeg om de glazuur stroperig te maken) – kleine verveine blaadjes voor versiering

BEREIDING

Klop de boter en suiker wit en romig in een kom. Rasp de schil van de citroen en voeg de citroenzest toe. Klop dan één voor één de eieren door het mengsel. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel.

Daarna voeg je het zout en het zelfrijzend bakmeel toe. Mix tot deze droge ingrediënten volledig zijn opgenomen.

Doe de bessen in een schaaltje en voeg er een eetlepel bloem aan toe, roer dat door de bessen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.

Hak nu de verveine blaadjes fijn. 4 eetlepels klinkt veel maar met minder komt de verfijnde smaak niet goed genoeg naar voren. Voeg de bessen en de verveine toe aan het beslag en spatel er doorheen. Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.

Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden gaar.

Na het bakken laat je de cake minimaal 5-10 minuten afkoelen in de vorm. Eventueel stort je hem daarna op een rooster waar je de cake helemaal laat afkoelen.

Als de citroenverbena cake met zwarte bessen helemaal is afgekoeld kun je deze glazuren. Het hoeft niet overigens, de cake is bijzonder genoeg van zichzelf. Maar wil je het toch doen, meng dan de suiker met de vanille-extract. Voeg beetje bij beetje citroensap toe zodat je glazuur stroperig maar niet te dun wordt. Besmeer de bovenkant van de cake ermee en leg in een mooi patroon de kleine verveine blaadjes in het glazuur.

Tip: wij vinden het gebruik van een ouderwetse metalen cakevorm fijner dan een siliconenvorm. Door een stevige blik behoudt de cake een mooie, rechte vorm. In een siliconenvorm kan de cake zo lekker uitzakken.

Ook heel lekker op deze warme dagen:ice tea van citroenverbena

ice tea van citroenverbena
ice tea van citroenverbena
pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *