clafoutis met rabarber en oranjebitter

clafoutis met rabarber en oranjebitter

Het tuinMeisje was fancy. Ze had namelijk gebleekte rabarber gekweekt, nu bijna kleurloos. Het keukenMeisje begreep daar in eerste instantie niets van: hoe roder de rabarber hoe beter was haar gedachte. Maar nee, ze had het mis. Het is dus zo dat gebleekte rabarber zoeter smaakt dan ongebleekte. Maar wat maak je ermee? De Meisjes keken op het web ter inspiratie. Het blijkt dat er voor gebleekte rabarber geen aparte of bijzondere recepten bestaan. Gebleekte rabarber wordt net zo behandeld als zijn ongebleekte zus. Heel fijn, niet gelijke monniken maar wel gelijke kappen. Of zo iets. 

Dat de gebleekte rabarber zoeter zou zijn en daarom het meeste in salades wordt gegeten moesten de Meisjes natuurlijk even testen. En ja, inderdaad. Ze proefden een beetje appel, Granny Smith, een vleugje bleekselderij en natuurlijk het zure van de rabarber. Best lekker. Maar ze waren niet overtuigd. Vandaar dat ze toch maar weer kozen voor een beproefd recept maar dan met een extra toevoeging: oranjebitter. Het is per slot van rekening de dag ná Koningsdag en die oranjebitter  moet anders weer een jaar in de kast blijven staan. Zo zijn de Meisjes je vandaag extra van dienst: ze geven je een geweldig recept en helpen je van je bittertje af. Hoezee, hoezee, hoezee!

Clafoutis met rabarber en oranjebitter

Nagerecht voor 6 personen, bereidingstijd 30 minuten

300 gram rabarber, schoon en in kleine stukjes – 100 gram kristalsuiker + extra – boter– 30 ml oranjebitter – schil en sap van 1 grote of 2 kleine sinaasappels – 100 gram bloem – 200 mililiter melk -3 eieren

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met boter en bestrooi met suiker. Leg daarbovenop de fijngesneden rabarber. Klop in een kom de eieren los. Voeg de melk, oranjebitter, sinaasappelsap, bloem en de suiker toe en klop door elkaar. Als laatste voeg je de fijn geraspte sinaasappelschil toe. Meng dit even met een lepel door het beslag . Doe dit niet meer met de garde want dan blijven de stukjes schil in de garde zitten in plaats van in je beslag! Giet uit over de rabarber en bak in de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Bestrooi deze frisse clafoutismet rabarber en oranjebitter met wat poedersuiker en serveer lauwwarm.

NB onze oranjebitter was bijzonder lekker, een beetje richting licor 43. Wij kochten onze fles hier: https://www.ankerweesp.nl Alleen rond Koningsdag te verkrijgen, maar eigenlijk te lekker om niet in het assortiment te hebben!

Overigens zijn we ook gek op de combinatie van rabarber met gember. Goddelijk met roomijs of hangop!

roomijs met rabarber-gember swirls
pinterest

4 Reacties

  1. Griet

    Hoi,
    Ik ben Belg en vraag me af wat “oranjebitter” is. Een sinaasappellikeur? Type “Grand Marnier”? Of wat moet ik me daarbij voorstellen?
    Ps – altijd heel leuke receptjes bij de super originele moestuinideeën!

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hoi Griet,

      oranjebitter is een likeur wat hier in Nederland met Koningsdag gedronken wordt.Het is inderdaad een sinaasappel likeur met een bittertje. Je kunt het in dit recept goed vervangen door Grand Marnier zoals je zegt, Cointreau of de zoetere Likor 43.
      En bedankt voor de complimenten!
      liefs,
      de Meisjes

      Reageren
  2. Dorette

    Hallo kan je in plaats van bloem ook amandelmeel gebruiken voor de rabarber taart

    Groetjes dorette

    Reageren
    1. Amber (Auteur bericht)

      Hi Dorette,

      ja hoor dat kan.Gewoon 1:1 en misschien een snufje baking soda extra.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *