compote van sinaasappel en cranberry’s

compote van sinaasappel en cranberry's

Ach ja, alles staat nu overal in het teken van kerstmis. Winterse gezelligheid. Warme geuren en heilzame dranken. De tijd van het jaar dat je lekker binnenblijft en er alleen op uitgaat om een straffe strandwandeling te maken zodat je daarna die warme chocomelk met slagroom kunt drinken. Heerlijk. Het keukenMeisje heeft ook haar kerstboom al gekocht. Nog niet staan, dat niet. Ze ontving wel al een kleine reprimande over dat niemand meer weet waarom mensen een kerstboom hebben en waar kerstmis eigenlijk voor staat. Het keukenMeisje weet echt wel dat kerstmis meer is dan vrije dagen en lekker eten maar deze blog gaat over lekker eten en niet over religie. Of het moet zijn dat de Meisjes heilig geloven in het eigen gekweekte groen lekkerder is dan het gekochte. Maar zelfs daar wijken ze vanaf..Neem nu de cranberry’s. Toch typisch kerstvoer vindt het Meisje. Prachtige mooie rode ronde besjes. Maar ze heeft ze niet in de tuin, dus ze moet ze kopen. Gelukkig zijn ze dan ook in overvloed te koop in deze donkere dagen voor kerst. Omdat het Meisje van planning houdt -daar heeft ze jullie al eerder mee verveeld- heeft ze al haar cranberry compote voor de feestdagen gemaakt. Dit jaar is het een compote van sinaasappel en cranberry’s geworden.  De zure en wat wrange smaak van de veenbessen wordt wat aangenamer door de smaak van de sinaasappel. Als je het nu alvast maakt heeft dat meerdere voordelen: je hebt het met de feestdagen zo voor het grijpen én je kunt er nu al van snoepen. Bijvoorbeeld op een toastje met blauwe kaas of bij je plakje gerookte eendenborst. Zie je wel dat een goede planning kan lonen?

Dit heb je nodig:

500 gram cranberry’s – 2 sinaasappels – 450 gram suiker – eventueel 50 gram gehakte noten zoals bijvoorbeeld pecan- of walnoten

Kook de cranberry’s met de suiker tot moes en wrijf door een zeef. Rasp de schil van de sinaasappels. Pel de schil er verder af en verwijder de pitten. Snij de sinaasappels in kleine stukjes. Doe het moes, de sinaasappels en de schil in de pan en breng aan de kook. Laat het ongeveer vijftien minuten langzaam doorkoken tot het de juiste dikte heeft en blijf roeren! Als laatste voeg je de noten toe en laat je deze ook nog even een paar minuten doorkoken. Schuim eventueel af en doe de compote warm in potjes. Zoals gezegd lekker bij wild of ander vlees maar ook bij pittige kaas of op brood en in de yoghurt.

 

pinterest

1 Reactie

  1. Pingback: ovenschotel met gewokte boerenkool - de Meisjes van de Moestuin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *