ovenschotel met gewokte boerenkool

ovenschotel met gewokte boerenkool

Is het niet fijn, die feestdagen? Iedereen gezellig bij elkaar, mooie tafels vol met lekker eten. Het keukenMeisje heeft twee dagen het huis vol en is al dagen bezig met de boodschappen. Gek genoeg ontbreekt er altijd wel wat, is het niet op voorraad in de winkel of bedenkt ze ineens een extra hapje waarvoor ze tóch weer de deur uit moet voor een laatste boodschap. Gelukkig heeft de man van de Keuken ook een halve dag op de markt rondgelopen. Hij bleek wel in staat om alles in één keer te kopen. En wat hij niet gekocht had kwam omdat het keukenMeisje het niet op het lijstje had gezet. Afijn, hij was in ieder geval een stuk efficiënter. De keukenMensjes kunnen nu in ieder geval beginnen met het trekken van het visbouillonnetje, het maken van de cranberry compote en het pekelen van de kalkoen. Het keukenMeisje heeft haar desserts al in de vriezer staan. Klinkt best georganiseerd. Klinkt. Want in werkelijkheid moet het huis nog visite-proof gemaakt worden, klagen de keukenKinderen dat het huis naar vis stinkt en struikelt het keukenMeisje de hele dag over de hond die languit op de keukenvloer ligt te bedelen om hapjes. Ze weet het zeker: volgend jaar gaat de hele keukenFamilie ergens ánders eten met kerst. Zo. En anders eten ze gewoon iets simpels, een ovenschotel met gewokte boerenkool of zo. Met een hele mooie fles rode wijn, het blijft per slot van rekening kerst. Horen ze de engeltjes toch nog zingen.

dit heb je nodig:

1 grote zak biologische boerenkool of 300 gram gesneden boerenkool uit eigen tuin – 2 kleine teentjes knoflook – olijfolie – 1 kleine biologische rookworst – 100 gram biologische spekjes  – aardappelpuree, ongeveer 1 kg  (schil hiervoor 900 gram bio aardappels) –  beetje kaas en paneermeel voor gratin

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de spekjes in een grote pan met een scheutje olijfolie uit. Doe er dan de in fijne stukjes gesneden knoflook bij. Roer even om. Doe dan, in delen, de boerenkool erbij. Blijf wokken totdat de boerenkool geslonken is in volume, dat zie je vanzelf. Schep de boerenkool dan over in een vuurvaste schaal. Leg daar bovenop de in plakjes gesneden rookworst. Maak af met de puree, verdeel gelijkmatig over de boerenkool. Als laatste voeg je de geraspte kaas en een beetje paneermeel toe. Zet dan je boerenkool-schotel in het midden van de voorverwarmen oven voor ongeveer 30 minuten. Je kunt eventueel de laatste minuten de grill aanzetten voor een mooi krokant korstje.

pinterest

1 Reactie

  1. suzigirl

    dat ziet er heel lekker uit, Ga alvast het recept bewaren voor de winter.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *